Placeholder

Zweedse koning in problemen door sjaal

De Zweedse koning Carl XVI Gustaf kijkt de volgende keer wel twee keer uit wanneer hij tijdens zijn jubileumtoer langs de Zweedse provincies geschenken aanneemt en meteen gebruikt. De koning is donderdag in opspraak geraakt door het dragen van een Palestijnse sjaal die hij kreeg aangereikt bij een bezoek aan Härnösand in Västernorrland.

De vorst die in september 40 jaar op de troon zit, had niet meteen door dat onder de afbeeldingen van de Rotskoepelmoskee en de Al Aksa moskee, die beiden op de zogenoemde Tempelberg in Jeruzalem staan, een politieke tekst stond. Die kon hij bovendien ook niet lezen want de boodschap was in het Arabisch: ‘Onze Aksa, niet hun tempel’. Dat was een verwijzing naar de Joodse wens op de berg de tempel te herbouwen.

Joodse organisaties waren gepikeerd toen foto’s van koning en koningin verschenen waarbij ze beiden bij het handjes schudden met het publiek de sjaaltjes droegen. De Zweedse evenknie van het CIDI stond meteen klaar met een veroordeling. “Dit is onaanvaardbaar. Het koningspaar moet neutraal zijn en boven de partijen staan”, aldus Lisa Abramowicz.

Er was echter geen sprake van een politieke boodschap of zelfs maar opzet van het koningspaar zo liet het hof in een reactie op de commotie weten.