Zonder crisis zou prins Filip in december op de troon zitten’

Als de huidige politieke crisis in België niet zou hebben gespeeld, dan zou in december de troonswisseling plaatsvinden, zo meldt de Belgische krant De Gazet van Antwerpen. 'De politieke crisis verhindert de troonsafstand van koning Albert en zijn opvolging door prins Filip. Dat gerucht gaat rond in de Westraat en zou afkomstig zijn uit - wat royalty betreft doorgaans goed ingelichte - Franstalige liberale kringen,' aldus de krant. Nog altijd kent België geen nieuwe regering en kunnen de partijen het niet eens worden over de staatshervormingen. De krant zegt dat koning Albert plande om in december af te treden, omdat dan ook het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie ten einde komt. Het blijven echter geruchten. Zowel premier Leterme als de woordvoerder van het hof zeggen van niets te weten. België kent niet, zoals bijvoorbeeld Nederland, een traditie van abdicatie. Alle koningen regeerden tot de dood, met uitzondering van Leopold III. Hij trad af vanwege de 'Koningskwestie'.

Als de huidige politieke crisis in België niet zou hebben gespeeld, dan zou in december de troonswisseling plaatsvinden, zo meldt de Belgische krant De Gazet van Antwerpen. ‘De politieke crisis verhindert de troonsafstand van koning Albert en zijn opvolging door prins Filip. Dat gerucht gaat rond in de Westraat en zou afkomstig zijn uit – wat royalty betreft doorgaans goed ingelichte – Franstalige liberale kringen,’ aldus de krant. Nog altijd kent België geen nieuwe regering en kunnen de partijen het niet eens worden over de staatshervormingen. De krant zegt dat koning Albert plande om in december af te treden, omdat dan ook het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie ten einde komt. Het blijven echter geruchten. Zowel premier Leterme als de woordvoerder van het hof zeggen van niets te weten.
België kent niet, zoals bijvoorbeeld Nederland, een traditie van abdicatie. Alle koningen regeerden tot de dood, met uitzondering van Leopold III. Hij trad af vanwege de ‘Koningskwestie’.