Willem-Alexander vult Koningsdag en 5 mei anders in

Willem-Alexander zal Koningsdag en 5 mei anders gaan invullen dan zijn moeder. Dat heeft Sadik Harchaoui, een goede bekende van de kroonprins, gezegd tegen NRC Handelsblad. Dat schrijft de krant zaterdag.

“Natuurlijk komen er accentverschillen. Zoals 5 mei: die dag zal een ander tintje krijgen. Of Koningsdag: je kunt je afvragen of ze al die gemeenten blijven bezoeken”, zegt de directeur van kennisinstituut Forum in NRC.

In grote lijnen gaat er volgens Harchaoui niet zo veel veranderen. “Als het om meer fundamentele zaken gaat, het ceremoniële karakter van de monarchie en haar symboolfunctie, dan zit Willem-Alexander op dezelfde lijn als zijn moeder.”

De kroonprins liet zich donderdag op de verjaardag van Beatrix uit over hoe hij zijn koningschap inhoud gaat geven, aldus de krant. Volgens genodigden zei hij dat hij zich helemaal zou identificeren met het koningschap van zijn moeder, in tegenstelling tot wat hij in 1997 verklaarde. Toen zei Willem-Alexander in een interview met Paul Witteman dat hij “toch iets meer affiniteit” had met zijn grootmoeder Juliana.