×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Willem-Alexander verkoopt zijn land

  Krediet van Beatrix betaalt zich terug

  Willem-Alexander verkoopt zijn land

  Een koning die met een grote handelsdelegatie in het buurland op bezoek gaat is even wennen, schrijft de Stuttgarter Zeitung voorafgaand aan de komst van Willem-Alexander en Máxima naar de hoofdstad van de deelstaat Baden-Württemberg. “Hij opent deuren die voor anderen gesloten blijven”, verduidelijken ondernemers die aan de economische missie onder de vlag van het koningspaar deelnemen.

  Ze hoeven maar te wijzen op de enorme mediabelangstelling en de volksoploop in Wiesbaden maandag en iedereen begrijpt wat ze bedoelen. Het Nederlandse koningshuis is door de Duitsers al jarenlang een beetje geadopteerd. Koningin Beatrix wordt zeer gewaardeerd en het krediet dat zij samen met prins Claus in 33 jaar opbouwde, betaalt zich nu terug voor Willem-Alexander en de ook in Duitsland zeer geliefde Máxima.

  Voor het bezoek aan Wiesbaden hadden zich ruim 100 Duitse journalisten en fotografen aangemeld. In de ontvangstruimte van de Staatskanzlei van de deelstaat Hessen was naast de perstribunes weinig ruimte meer over. Hessen wilde echter niemand uitsluiten van het verslaan van het historische en bijzondere bezoek. Sterker nog, deelstaatpremier Volker Bouffier nodigde Willem-Alexander een aantal malen publiekelijk uit om snel terug te komen. “U bent hier thuis, u bent hier bij vrienden”, aldus Bouffier die het paar ook dinsdagmorgen bij bezoeken aan Opel en Diehl vergezelde.

  De Nederlandse ambassadeur Marnix Krop, die deze zomer uit zijn standplaats Berlijn per fiets vertrekt om met pensioen te gaan, benadrukte in een gesprek met de Stuttgarter krant dat het zuiden van Duitsland tegenwoordig de economische tijger van het land is en dat Nederland daar meer voet aan de grond moet krijgen. Het reeds voor de troonwisseling geplande bezoek van Willem-Alexander en Máxima moet daarbij helpen. “We zijn hier om zaken te doen”, aldus de koning, die dinsdagmiddag ook in Stuttgart aan de slag gaat om Nederland onder de aandacht te brengen.

  4 juni 2013 - 14:08