Placeholder

Willem-Alexander verkoopt zijn land

Een koning die met een grote handelsdelegatie in het buurland op bezoek gaat is even wennen, schrijft de Stuttgarter Zeitung voorafgaand aan de komst van Willem-Alexander en Máxima naar de hoofdstad van de deelstaat Baden-Württemberg. “Hij opent deuren die voor anderen gesloten blijven”, verduidelijken ondernemers die aan de economische missie onder de vlag van het koningspaar deelnemen.

Ze hoeven maar te wijzen op de enorme mediabelangstelling en de volksoploop in Wiesbaden maandag en iedereen begrijpt wat ze bedoelen. Het Nederlandse koningshuis is door de Duitsers al jarenlang een beetje geadopteerd. Koningin Beatrix wordt zeer gewaardeerd en het krediet dat zij samen met prins Claus in 33 jaar opbouwde, betaalt zich nu terug voor Willem-Alexander en de ook in Duitsland zeer geliefde Máxima.

Voor het bezoek aan Wiesbaden hadden zich ruim 100 Duitse journalisten en fotografen aangemeld. In de ontvangstruimte van de Staatskanzlei van de deelstaat Hessen was naast de perstribunes weinig ruimte meer over. Hessen wilde echter niemand uitsluiten van het verslaan van het historische en bijzondere bezoek. Sterker nog, deelstaatpremier Volker Bouffier nodigde Willem-Alexander een aantal malen publiekelijk uit om snel terug te komen. “U bent hier thuis, u bent hier bij vrienden”, aldus Bouffier die het paar ook dinsdagmorgen bij bezoeken aan Opel en Diehl vergezelde.

De Nederlandse ambassadeur Marnix Krop, die deze zomer uit zijn standplaats Berlijn per fiets vertrekt om met pensioen te gaan, benadrukte in een gesprek met de Stuttgarter krant dat het zuiden van Duitsland tegenwoordig de economische tijger van het land is en dat Nederland daar meer voet aan de grond moet krijgen. Het reeds voor de troonwisseling geplande bezoek van Willem-Alexander en Máxima moet daarbij helpen. “We zijn hier om zaken te doen”, aldus de koning, die dinsdagmiddag ook in Stuttgart aan de slag gaat om Nederland onder de aandacht te brengen.