Willem-Alexander reikt groene Appeltjes uit

Filmsterren hebben de Oscar, wetenschappers krijgen de Nobelprijs, sporters kunnen een Olympische medaille winnen. Maar mensen die zich inzetten voor anderen blijven vaak buiten de spotlights,' sprak Willem-Alexander vanochtend in Paleis Noordeinde in Den Haag. Daarom zijn er de Appeltjes van Oranje. Dit jaar zijn ze voor de tiende maal uitgereikt in de prachtige balzaal van het paleis. Pas voor de tweede maal deed prins Willem-Alexander deze uitreiking. In 2007 had prinses Máxima namelijk verlof. 'Acht keer heeft mijn vrouw dat gedaan. Vijf jaar geleden mocht ik voor het eerst invallen. Nu, bij het tienjarig jubileum, grijp ik opnieuw mijn kans. Onder het toeziend oog van mijn vrouw en medebeschermster, dat wel natuurlijk.' Na ‘sport’ en ‘kunst’ is dit jaar ‘groen’ aan de beurt als thema voor de Appeltjes van Oranje. Niet de favoriete kleur van de prins, zo zei hij in zijn toespraak. 'Ikzelf heb volstrekt geen groene vingers. Ik heb meer met blauw; blauw van het water zonder welk geen enkele groene groei mogelijk is.' Hij vervolgt: 'Groen is overigens wel de favoriete kleur van mijn vrouw. Dat maakt het ook voor mij tot een bijzondere tint.' Deze bijzonder prestigieuze prijs wordt uitgereikt aan drie sociale initiatieven die ‘groen’ inzetten als middel om mensen op buurtniveau bij elkaar te brengen.

‘Filmsterren hebben de Oscar, wetenschappers krijgen de Nobelprijs, sporters kunnen een Olympische medaille winnen. Maar mensen die zich inzetten voor anderen blijven vaak buiten de spotlights,’ sprak Willem-Alexander vanochtend in Paleis Noordeinde in Den Haag. Daarom zijn er de Appeltjes van Oranje. Dit jaar zijn ze voor de tiende maal uitgereikt in de prachtige balzaal van het paleis. Pas voor de tweede maal deed prins Willem-Alexander deze uitreiking. In 2007 had prinses Máxima namelijk verlof. ‘Acht keer heeft mijn vrouw dat gedaan. Vijf jaar geleden mocht ik voor het eerst invallen. Nu, bij het tienjarig jubileum, grijp ik opnieuw mijn kans. Onder het toeziend oog van mijn vrouw en medebeschermster, dat wel natuurlijk.’
Na ‘sport’ en ‘kunst’ is dit jaar ‘groen’ aan de beurt als thema voor de Appeltjes van Oranje. Niet de favoriete kleur van de prins, zo zei hij in zijn toespraak. ‘Ikzelf heb volstrekt geen groene vingers. Ik heb meer met blauw; blauw van het water zonder welk geen enkele groene groei mogelijk is.’ Hij vervolgt: ‘Groen is overigens wel de favoriete kleur van mijn vrouw. Dat maakt het ook voor mij tot een bijzondere tint.’ Deze bijzonder prestigieuze prijs wordt uitgereikt aan drie sociale initiatieven die ‘groen’ inzetten als middel om mensen op buurtniveau bij elkaar te brengen.

Voor de drie winnaars van het Appeltje van Oranje – COOLzaad, Stichting BuurtLAB, Rotterdam, Beheer cultuurhistorische perenbomenrij, Buurtvereniging Hoofdstraat-Noord, Gasselternijveen, Wijkboerderij Baalder ‘Samen Slimmer’, AOC De Groene Welle i.s.m. Stichting Baalderborg, Hardenberg – is er een bedrag van € 15.000,= en een bronzen beeldje gemaakt door Koningin Beatrix.