×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Willem-Alexander moet zoeken naar nieuwe toon

  Nieuwe koning moet door middel van taalgebruik verbinden

  Willem-Alexander moet zoeken naar nieuwe toon

  De koninklijke speeches van koningin Beatrix bevatten voor het grote publiek te veel Haags jargon en zijn soms wat te ‘presidentieel’ geweest. Het is aan de nieuwe koning Willem-Alexander om een toon aan te slaan die alle lagen in de Nederlandse bevolking aanspreekt. Dit schrijft historicus Coos Huijsen op de opiniepagina van Trouw. Huijsen is auteur van het boek Nederland en het verhaal van Oranje.Heel wezenlijk voor het koningschap is zijn verbindende rol, stelt Huijsen. De historicus is van mening dat Beatrix er goed in slaagde de intellectuele en artistieke elites meer aan zich te binden. Hij vindt dat ze met haar toespraken qua onderwerpen, woordkeus en invalshoeken misschien wat dicht in de buurt kwam van het Haagse woordgebruik. “Een bijkomstig nadeel is dat dit journalisten en overgevoelige politici uitnodigt de redevoeringen langs de politieke meetlat te leggen”, vindt Huijsen.

  “Willem-Alexander wacht de uitdaging om in zijn toespraken een toon te treffen waarmee hij een verbinding weet te leggen tussen de hogere en lagere cultuur in de Nederlandse samenleving.” Huijsen verwacht dat koning Willem-Alexander meer aandacht dan zijn moeder zal besteden aan het sociaal-culturele aspect van het koningschap. De historicus baseert dit op de enthousiaste betrokkenheid van Willem-Alexander en prinses Máxima bij het Oranjefonds.

  28 februari 2013 - 14:04