Willem-Alexander legt officiële functies neer

Prins Willem-Alexander legt zijn officiële functies neer, zo laat de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag weten. Dit doet hij naar aanleiding van de troonswisseling. Hij wil dit met onmiddelijke ingang doen, maar moet daarbij wel rekening houden met de procedures van de betreffende organisatie. De prins heeft de president van het IOC per direct gevraagd hem van zijn verplichtingen als IOC lid in Nederland te ontheffen. Dat moet nog bij de volgende sessie in Buenos Aires in september 2013 goedgekeurd worden. Eind dit jaar zou dat dan pas van kracht worden. Het neerleggen van het voorzitterschap van UNSGAB, de Adviesraad voor Water en Sanitatie van de Secretaris-Generaal (SG) van de Verenigde Naties (VN) gebeurt in overleg met de SG van de VN. Ook het voorzitterschap van de Adviescommissie Water legt de Prins neer. Dit gebeurt in overleg met de minister van Infrastructuur en Milieu.

Prins Willem-Alexander legt zijn officiële functies neer, zo laat de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag weten. Dit doet hij naar aanleiding van de troonswisseling. Hij wil dit met onmiddelijke ingang doen, maar moet daarbij wel rekening houden met de procedures van de betreffende organisatie.
De prins heeft de president van het IOC per direct gevraagd hem van zijn verplichtingen als IOC lid in Nederland te ontheffen. Dat moet nog bij de volgende sessie in Buenos Aires in september 2013 goedgekeurd worden. Eind dit jaar zou dat dan pas van kracht worden.
Het neerleggen van het voorzitterschap van UNSGAB, de Adviesraad voor Water en Sanitatie van de Secretaris-Generaal (SG) van de Verenigde Naties (VN) gebeurt in overleg met de SG van de VN. Ook het voorzitterschap van de Adviescommissie Water legt de Prins neer. Dit gebeurt in overleg met de minister van Infrastructuur en Milieu.

Samen met koningin Beatrix neemt Willem-Alexander de komende tijd een beslissing over hoe de erefuncties en beschermheer/vrouwschappen in de toekomst voort te zetten. Daarover is nog niets bekend. In principe behoudt Máxima haar huidige functies zodra ze koningin wordt.