×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Willem-Alexander kampeert op ijskap

  Prins van Oranje neemt deel aan ‘Missie SILA’ naar Groenland

  Prins Willem-Alexander brengt op uitnodiging van het Wereld Natuur Fonds (WNF) van 6 tot en met 11 mei een bezoek aan Groenland, laat de RVD weten. De groep waarmee de prins reist brengt ook een deel van het bezoek kamperend op de ijskap door. De naam van het bezoek is ‘Missie SILA’. Sila betekent in de Inuït-taal (van de inheemse volkeren) de drijvende kracht achter alles wat leeft. Tijdens de missie komen de voor het gebied belangrijke expertisegebieden water, energie en klimaat aan bod.

  Doel van de missie van het WNF is het bevorderen van een dialoog over het kwetsbare poolgebied dat ook grote economische waarde heeft. Samenwerking kan onnodige schade voorkomen en duurzaamheid bij de mogelijke ontwikkeling van het poolgebied bevorderen. Nadrukkelijk wordt aandacht besteed aan de bijdrage die Nederlandse innovatie en wetenschap daarbij kunnen leveren.

  Op het programma staat onder meer een bezoek aan onderzoekers van ESA (de Europese ruimtevaartorganisatie), die vanaf de Groenlandse ijskap de gegevens verwerken van de belangrijkste onderzoekssatelliet op dit moment: de Cryosat. Deze satelliet berekent nauwkeurig de omvang en de dikte van het ijs op zowel de Zuidpool als de Noordpool. Ook is een rondetafelgesprek gepland met onder meer premier Kleist van Groenland en vertegenwoordigers van inheemse volkeren.

  De ontwikkelingen op Groenland en in het Noordpoolgebied zijn relevant voor Nederland en de rest van de wereld. De Groenlandse ijskap herbergt de grootste zoetwatervoorraad op het noordelijk halfrond en is van groot belang voor de (toekomstige) zoetwaterhuishouding op onze planeet. De hoeveelheid ijs is ook bepalend voor het ‘Albedo-effect’; de mate waarin zonnewarmte wordt teruggekaatst. Dit is van invloed op de temperatuurstijging op aarde. Het smelten van de ijskap heeft verder grote invloed op de zeespiegelstijging en dat is voor Nederland een kwestie van nationaal belang. Daar staat tegenover dat het terugtrekkende ijs fossiele brandstoffen bereikbaar maakt die tot nu toe niet te exploiteren waren.

  19 april 2011 - 11:54