Placeholder

Willem-Alexander is “charmant, verlegen en slim”

“Charmant, zeer gesteld op zijn privacy, geen mediavriend, leuk verlegen soms, veel slimmer dan zijn imago doet denken, en stiekem genietend als het protocol een beetje in de soep loopt.” Dat is het beeld van prins Willem-Alexander dat volgens schrijfster Dorine Hermans oprijst uit het boek Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren.

In het boek van Hermans en Daniela Hooghiemstra, waar deze week een herziene versie van verschijnt, staan 52 ooggetuigenverslagen van ontmoetingen met Willem-Alexander. “Niet iedereen die we op het oog hadden, wilde ook meewerken”, vertelt Hermans in het AD. “Hoe dichter bij de prins, hoe moeilijker.” Desondanks geven de beschrijvingen volgens haar toch ‘een vrij compleet beeld’ van de prins.

Oud-minister Els Borst noemt de kroonprins in het boek ‘hartelijk en betrokken – dat wordt een goeie, lieve koning’. Gerda Havertong vertelt dat Willem-Alexander haar aansprak met ‘mevrouw Sesamstraat’, iets waar hij flink om moest blozen.

Volgens Hermans is het ‘heel relevant’ om een beter beeld te krijgen van de man die binnenkort koning wordt. “Sinds 1890 hebben we al geen man meer aan het roer gehad. De monarchie werd geliefder vanaf het moment dat we koninginnen kregen. Misschien ligt het in onze Nederlandse aard dat we ons gemakkelijker laten regeren door een vrouw: vrouwen zijn iets ontwapenender, en beter in dienstbaarheid. Ook hebben vrouwen minder het imago dat ze macht willen vergaren. Het is heel spannend hoe Willem-Alexander dat gaat invullen.”