Placeholder

Willem-Alexander in nieuw tenue

Koning Willem-Alexander heeft aan boord van het zeilschip Stad Amsterdam in Den Helder een zogenoemde 'omgekeerde vlootschouw' afgenomen. Dat betekende dat niet de verschillende zeilschepen langs zijn boot voeren, maar dat de koning zelf langs de voor de rede van Texel gelegen grote en kleine schepen voer.

Hierbij gaven de zeilschepen op traditionele wijze een saluut aan de koning die naar de marinestad kwam om deel te nemen aan de Saamhorigheidsdag en aanwezig te zijn bij het begin van Sail en de Marinedagen.

Na de vlootschouw werd Willem-Alexander, die zelf bij de Koninklijke Marine diende, in een door Adelborsten van het Koninklijk Instituut voor de Marine geroeide sloep het marinecomplex binnengevaren. Nadat de koning het startschot had gegeven voor de marinedagen, volgde een uitgebreide demonstratie van eenheden van de marine. Die hadden vorige week ook al hun vaardigheden getoond toen Willem-Alexander en Máxima vanuit Friesland overvoeren naar Noord-Holland voor hun kennismakingsbezoek aan de provincie.

Ter gelegenheid van de Saamhorigheidsdag is ook een groepsfoto gemaakt van, volgens de marine, de deelnemers aan de grootste reünie uit de maritieme geschiedenis. De koning had deze dag voor het eerst in het openbaar zijn nieuwe, ceremoniële tenue aan, dat geen rangaanduiding heeft. Willem-Alexander heeft voor zijn inhuldiging afstand genomen van zijn militaire loopbaan, omdat een regeringslid niet in actieve militaire dienst kan zijn.