Placeholder

Willem-Alexander en Máxima zijn ‘niet nerveus’ voor 30 april

Willem-Alexander en Máxima zijn volgens premier Rutte druk met de voorbereidingen voor 30 april, ‘maar het koningspaar is niet nerveus’. Dat zei hij dinsdagochtend tijdens een gezamenlijke persconferentie met Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, en Fred de Graaf, de voorzitter van de Eerste Kamer. Het paar zal 350 eigen gasten uitnodigen voor de inhuldiging, waarbij de hele familie van Máxima niet aanwezig zal zijn.

Daarbij werd bekend dat het Rijk naast de 7 miljoen die door Amsterdam geraamd werd ook nog 5 miljoen bijlegt. Dat is inclusief de accomodatie voor buitenlandse gasten, maar exclusief de kosten voor de beveiliging, omdat ‘degenen die daar verstand van hebben daar informatie uit kunnen halen’. Behalve veel kosten zijn er veel bedrijven en artiesten die belangeloos hun diensten aanbieden, benadrukte Rutte. Een miljoen euro van de 5 van het Rijk gaan naar Amsterdam toe.

Verder werd bekend dat 1098 journalisten uit binnen- en buitenland zich hebben aangemeld om bij de troonswisseling aanwezig te zijn. Dat is exclusief het grote aantal medewerkers van de NOS en ANP die voor beelden zullen zorgen.