Placeholder

Willem-Alexander en Máxima woensdag naar Elizabeth

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima worden woensdagmiddag op Windsor Castle ontvangen door de Britse koningin Elizabeth II. Zij is met 61 jaar op de troon de langst regerende monarch van Europa. Willem-Alexander is tot 21 juli, wanneer in België een nieuwe koning op de troon komt, de kortst regerende.

Het is een beleefdheidsbezoek, met als doel om zich als nieuw Nederlands staatshoofd voor te stellen. Eerder deed Willem-Alexander dat al in Luxemburg, Duitsland en Denemarken.

Anders dan bij de eerdere bezoeken reist er nu geen grote delegatie mee en is er ook geen aansluitende ontmoeting met de premier of de voorzitter van het parlement. De 87-jarige koningin ontvangt het koningspaar in het privégedeelte van haar favoriete residentie buiten Londen. Het is niet bekend of haar echtgenoot prins Philip (92), die herstelt van een kijkoperatie in zijn buik een maand geleden, bij de ontvangst aanwezig zal zijn.

Het bezoek aan het Verenigd Koninkrijk komt een dag nadat prins Friso vanuit het Londense Wellington ziekenhuis is overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch.