×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Willem-Alexander en Máxima onderweg naar Antarctica

  Weer afscheid van de drie prinsesjes

  Ruim tien dagen na terugkomst uit Oman en Dubai hebben prins Willem-Alexander en prinses Máxima opnieuw de koffers moeten pakken en afscheid moeten nemen van hun drie dochtertjes. Ditmaal voor een driedaags bezoek aan Antarctica.


  Woensdag aanstaande arriveert het prinselijk paar in Punta Arenas, de zuidelijkste stad van Zuid-Amerika. Het belooft een enerverende, interessante, maar vooral koude reis te worden. Na aankomst hebben Willem-Alexander en Máxima een dag om bij te komen, om op vrijdag een gletsjergebied in de buurt te bekijken. Ook bezoekt het paar het Torres del Paine National Park in het zuiden van Chili. Zaterdagmorgen vliegen Willem-Alexander en Máxima in 4,5 uur met een klein toestel naar Rothera. Dit is de zuidpoolbasis van de Britse Academie van Wetenschappen, waar Nederlandse onderzoekers vaak verblijven. En dus ook Willem-Alexander en Máxima, die tijdens deze reis vergezeld worden door begeleid door dr. Plasterk, minister Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en prof.dr. J. Engelen, voorzitter van het algemeen bestuur van NWO. Er zal geen gevolg meereizen wegens gebrek aan ruimte in het kamp.

  Elke bezoeker van het station Rothera moet een veiligheidstraining volgen. Onderdeel van deze training is een overnachting in een tent op het ijs. Dus ook het prinselijk paar en de minister moeten hieraan geloven. Ze zullen in de nacht van zaterdag op 8 februari dus flink kou lijden. Verder bezoeken Alexander en Máxima een laboratorium, wonen zij een duikoefening bij, maken ze een rondvlucht langs diverse onderzoekslocaties in de buurt en varen ze met een opblaasbare boot naar een aantal interessante plekken.

  Het bezoek van de prins en prinses vindt plaats in het kader van het International Polar Year (IPY). Het pooljaar stimuleert internationaal gecoördineerd wetenschappelijk onderzoek en culturele projecten. Het IPY richt zich onder andere op kennisoverdracht en wil een breed publiek bewust maken van het belang van de poolgebieden voor de samenleving.
  Tijdens het bezoek zal er in het bijzonder aandacht zijn voor de effecten van de klimaatverandering op de ijskappen van Patagonië en de punt van het Antarctisch schiereiland. De ijskap van Patagonië, de derde in de wereld, smelt als gevolg van opwarming van de aarde. De veranderingen op Antarctica zijn van wereldomvattende betekenis. Antarctica heeft een grote invloed op het klimaat in de wereld en de oceaansystemen en vormt een uniek laboratorium voor de studie naar wereldomvattende processen.

  Prins Willem-Alexander zal op de website van het koninklijk huis zelf een verslag bijhouden van de reis. (www.koninklijkhuis.nl)

  2 februari 2009 - 15:27