Placeholder

Willem-Alexander en Máxima moeten opletten voor imago

Job Cohen waarschuwt prins Willem-Alexander voor de valkuilen die hij als toekomstige koning tegen zal komen. Job Cohen voltrok het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima in 2002 en wijst op de grote risico’s die aan het koningschap kleven.

Dit doet Cohen in het zaterdag verschenen boek Willem-Alexander, van prins tot koning. ”Willem-Alexander heeft een paar dingen gedaan waarvan ik dacht: die politieke antenne staat niet ver uit”, zegt Cohen in de uitgave. De oud-burgemeester van Amsterdam doelt onder meer op de villa in Mozambique die Willem-Alexander aankocht wat later veel tumult opleverde.

Cohen: ”Er is een heel andere kant van hem die ik in ieder geval niet ken. Dat is die internationale jetset-kant. Met dat huis in Afrika en nu dat huis in Griekenland. En ongetwijfeld van alles met vriendenkringen waar we niets van weten”, somt Cohen de risico’s op. Volgens de voormalige PvdA-leider maakt dat de koning kwetsbaar. ”Aan die kant moeten niet al te veel dingen misgaan”, zegt Cohen, die wel veel respect heeft voor de manier waarop het toekomstige koningspaar in Nederland opereert. ”Dat is het lastige van het geheel. Aan de ene kant moet het dichtbij zijn, aan de andere kant moet je afstand houden. Het moeten gewone mensen zijn en het mogen geen gewone mensen zijn.” Ook Kamerlid Madeleine van Toorenburg van het CDA waarschuwt het koningspaar er een al te extravagante levensstijl op na te houden. ”Het enige waar de koning op moet letten, is het jetsetbeeld. Máxima die even schoenen in Milaan gaat kopen, de villa in Mozambique. Nederland is gewoon niet zo Argentijns en flamboyant”, zegt de parlementariër in de Volkskrant.