×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Willem-Alexander en Máxima maken voort

  Buitenlandse bezoeken onderdeel modern koningschap

  Willem-Alexander en Máxima maken voort

  Koning Willem-Alexander wil snel op visite bij zijn collega’s. Op die manier voldoet hij aan het internationale gebruik dat een nieuw aangetreden staatshoofd eerst op bezoek gaat bij een langer zittende collega.In mei ging de koning samen met Máxima al naar Luxemburg, kort daarna gevolgd door een trip naar Duitsland. Het hof maakte donderdag de data bekend voor de bezoeken aan Londen, Oslo en Brussel. Aanstaande dinsdag is het koningspaar in Kopenhagen. Reizen naar Italië, Zweden en Spanje worden voorbereid. De bezoeken zijn kort en krachtig en volgen een min of meer gelijk patroon met ontvangst door president of koning(in), een informeel gesprek of lunch, en aansluitend ontmoetingen met regeringsleider en/of parlementsvoorzitter. Daarna gaat het paar weer terug naar Nederland.


  De invulling van de kennismakingsbezoeken past bij een koningschap in de 21e eeuw. Voorheen was het gebruikelijk om hiervoor staatsbezoeken te gebruiken: visites van 2 of 3 dagen, met vastgelegde onderdelen en zoals de naam al aangeeft, veel staatsie, veel uiterlijk vertoon. Internationaal is het gebruikelijk het aantal staatsbezoeken te beperken tot 2 à 3 per jaar, mede vanwege de kosten en de noodzakelijke voorbereiding. Om het rondje te maken dat Willem-Alexander en Máxima nu afleggen zouden dus 4 of meer jaren nodig zijn en dat terwijl staatsbezoeken beter kunnen worden gebruikt om aandacht te vragen voor Nederland in landen waar daarmee economisch voordeel is te halen. De korte bezoeken hebben dus een duidelijk voordeel. Staatsbezoeken worden niet opgebruikt en kunnen worden ingezet voor de handelsbelangen.

  20 juni 2013 - 15:15