Placeholder

Willem-Alexander en Máxima maken kennis in Luxemburg

Enkele tientallen Luxemburgers en in het groothertogdom wonende Nederlanders hebben vrijdag koning Willem-Alexander en koningin Máxima verwelkomd bij aankomst bij het paleis. Daar nam het nieuwe koningspaar in gezelschap van groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa een ‘bad in de menigte’, zoals het Luxemburgse hof het vantevoren aankondigde. Willem-Alexander en Máxima zijn voor het eerst sinds de troonswisseling officieel op reis in het buitenland.

Willem-Alexander wil in korte tijd heel veel landen bezoeken om zich als nieuw staatshoofd voor te stellen. Hij kiest daarbij bewust niet voor de gebruikelijke methode van staatsbezoeken maar voor de goedkopere en efficiëntere kennismakingsbezoeken. In Luxemburg zijn ook ontmoetingen met de parlementsvoorzitter en met premier Jean-Claude Juncker gepland.

Dat Luxemburg de primeur kreeg van het eerste zogenoemde kennismakingsbezoek, heeft te maken met traditie en de historische banden. Tot 1890 regeerden de Oranje-koningen ook als groothertog over Luxemburg. Over 10 dagen heeft het paar bij de kennismaking in Duitsland onder meer een gesprek met bondskanselier Angela Merkel.