Willem-Alexander en Máxima bezoeken Antartica

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima brengen op uitnodiging van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) van 6 tot en met 9 februari een bezoek aan Antarctica.

Voorafgaand aan het bezoek aan Antartica bezoekt het paar het Torres del Paine National Park in het zuiden van Chili. De Prins en prinses worden tijdens deze reis begeleid door dr. Plasterk, minister Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en prof.dr. J. Engelen, voorzitter van het algemeen bestuur van NWO.

Het aanschouwen van de effecten van de klimaatverandering op de ijskappen van Patagonië en de punt van het Antarctisch schiereiland vormt een onderdeel van het programma. De ijskap van Patagonië, de derde in de wereld, smelt als gevolg van opwarming van de aarde. Dit is waarneembaar bij de meeste gletsjers in Patagonië, zoals de Tyndall gletsjer in het Torres del Paine National Park. Antarctica is van wereldomvattende betekenis. Het heeft een grote invloed op het klimaat in de wereld en de oceaansystemen en vormt een uniek laboratorium voor de studie naar wereldomvattende processen, waaronder de klimaatverandering en de daaraan gerelateerde stijging van de zeespiegel.

Nederland heeft geen territoriale claim op Antarctica. Het is in 1990 raadgevend lid van het Antarctisch Verdrag geworden in een tijd dat de economische exploitatie van Antarctica in discussie was. Dit heeft in 1991 geleid tot het Protocol van Madrid, waarin de economische exploitatie voor vijftig jaar wordt uitgesloten. Het Antarctisch Verdrag dateert uit 1959 en voorziet in een raamwerk voor internationaal beheer.

Het bezoek van de Prins en Prinses vindt plaats in het kader van het International Polar Year (IPY). Het pooljaar stimuleert internationaal gecoördineerd wetenschappelijk onderzoek en culturele projecten. Kennisoverdracht en een breed publiek bewust maken van het belang van de poolgebieden voor de samenleving is een van de aandachtsgebieden tijdens het IPY.
Willem-Alexander en Máxima zullen tijdens dit bezoek niet gevolgd worden door de pers. Hoogstwaarschijnlijk zal de kroonprins de belevenissen zelf beschrijven op een weblog.

Antartica is in trek onder de royals. In het kader van International Polar Year bevindt Prins Albert II van Monaco zich momenteel voor een maand op de Zuidpool. Hij bezoekt hier tal van wetenschappelijke centra en zal met eigen ogen de impact van de opwarming van de aarde bekijken.