×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Willem-Alexander en Máxima bezoeken Antartica

  Klimaatverandering staat centraal

  Prins Willem-Alexander en prinses Máxima brengen op uitnodiging van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) van 6 tot en met 9 februari een bezoek aan Antarctica.


  Voorafgaand aan het bezoek aan Antartica bezoekt het paar het Torres del Paine National Park in het zuiden van Chili. De Prins en prinses worden tijdens deze reis begeleid door dr. Plasterk, minister Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en prof.dr. J. Engelen, voorzitter van het algemeen bestuur van NWO.

  Het aanschouwen van de effecten van de klimaatverandering op de ijskappen van Patagonië en de punt van het Antarctisch schiereiland vormt een onderdeel van het programma. De ijskap van Patagonië, de derde in de wereld, smelt als gevolg van opwarming van de aarde. Dit is waarneembaar bij de meeste gletsjers in Patagonië, zoals de Tyndall gletsjer in het Torres del Paine National Park. Antarctica is van wereldomvattende betekenis. Het heeft een grote invloed op het klimaat in de wereld en de oceaansystemen en vormt een uniek laboratorium voor de studie naar wereldomvattende processen, waaronder de klimaatverandering en de daaraan gerelateerde stijging van de zeespiegel.

  Nederland heeft geen territoriale claim op Antarctica. Het is in 1990 raadgevend lid van het Antarctisch Verdrag geworden in een tijd dat de economische exploitatie van Antarctica in discussie was. Dit heeft in 1991 geleid tot het Protocol van Madrid, waarin de economische exploitatie voor vijftig jaar wordt uitgesloten. Het Antarctisch Verdrag dateert uit 1959 en voorziet in een raamwerk voor internationaal beheer.

  Het bezoek van de Prins en Prinses vindt plaats in het kader van het International Polar Year (IPY). Het pooljaar stimuleert internationaal gecoördineerd wetenschappelijk onderzoek en culturele projecten. Kennisoverdracht en een breed publiek bewust maken van het belang van de poolgebieden voor de samenleving is een van de aandachtsgebieden tijdens het IPY.
  Willem-Alexander en Máxima zullen tijdens dit bezoek niet gevolgd worden door de pers. Hoogstwaarschijnlijk zal de kroonprins de belevenissen zelf beschrijven op een weblog.

  Antartica is in trek onder de royals. In het kader van International Polar Year bevindt Prins Albert II van Monaco zich momenteel voor een maand op de Zuidpool. Hij bezoekt hier tal van wetenschappelijke centra en zal met eigen ogen de impact van de opwarming van de aarde bekijken.

  12 januari 2009 - 14:23