Willem-Alexander en Filip naar Praag

Namens koningin Beatrix gaat prins Willem-Alexander morgen naar de uitvaart van de voormalige Tsjechische president Vaclav Havel. Koning Albert van België stuurt prins Filip. Beiden nemen hun ministers van Buitenlandse Zaken mee namens het kabinet, voor Nederland Uri Rosenthal en voor België Didier Reynders. Groothertog Henri van Luxemburg gaat zelf en neemt zijn vice-premier Jean Asselborn mee.

De uitvaartplechtigheid van Vaclav Havel wordt in de Sint-Vituskathedraal in Praag gehouden. Havel overleed zondag op 75-jarige leeftijd. Veel hoogwaardigheidsbekleders worden er verwacht tijdens de dienst. Zo zal de Franse president Nicolas Sarkozy zijn opwachting maken. Voor de Verenigde Staten worden minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, haar man en voormalig president Bill Clinton en de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright verwacht.

Havel was tijdens het communistisch bewind in Tsjechoslowakije het boegbeeld van de geweldloze strijd tegen het regime. Tijdens de omwenteling in 1989 groeide hij uit tot het symbool van de democratische bewustwording. Van 1989 tot 1993 was hij de president van Tsjechoslowakije en aansluitend tot 2003 staatshoofd van Tsjechië.

De kist volgde de zogeheten koninklijke route, op weg naar de kerk waar de oud-president ligt opgebaard. De tocht werd live uitgezonden door de Tsjechische tv en duizenden mensen stonden langs de kant van de weg. Buurland Slowakije, dat zich in 1993 losmaakte van Tsjechië, heeft voor vrijdag een dag van nationale rouw afgekondigd. Havel was president van Tsjecho-Slowakije van 1989 tot de scheiding van beide landen in 2003.