×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Willem-Alexander en Filip naar Praag

  Veel hooggeplaatste gasten bij uitvaart Havel

  Namens koningin Beatrix gaat prins Willem-Alexander morgen naar de uitvaart van de voormalige Tsjechische president Vaclav Havel. Koning Albert van België stuurt prins Filip. Beiden nemen hun ministers van Buitenlandse Zaken mee namens het kabinet, voor Nederland Uri Rosenthal en voor België Didier Reynders. Groothertog Henri van Luxemburg gaat zelf en neemt zijn vice-premier Jean Asselborn mee.


  De uitvaartplechtigheid van Vaclav Havel wordt in de Sint-Vituskathedraal in Praag gehouden. Havel overleed zondag op 75-jarige leeftijd. Veel hoogwaardigheidsbekleders worden er verwacht tijdens de dienst. Zo zal de Franse president Nicolas Sarkozy zijn opwachting maken. Voor de Verenigde Staten worden minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, haar man en voormalig president Bill Clinton en de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright verwacht.

  Havel was tijdens het communistisch bewind in Tsjechoslowakije het boegbeeld van de geweldloze strijd tegen het regime. Tijdens de omwenteling in 1989 groeide hij uit tot het symbool van de democratische bewustwording. Van 1989 tot 1993 was hij de president van Tsjechoslowakije en aansluitend tot 2003 staatshoofd van Tsjechië.

  De kist volgde de zogeheten koninklijke route, op weg naar de kerk waar de oud-president ligt opgebaard. De tocht werd live uitgezonden door de Tsjechische tv en duizenden mensen stonden langs de kant van de weg. Buurland Slowakije, dat zich in 1993 losmaakte van Tsjechië, heeft voor vrijdag een dag van nationale rouw afgekondigd. Havel was president van Tsjecho-Slowakije van 1989 tot de scheiding van beide landen in 2003.

  22 december 2011 - 13:36