Willem-Alexander brengt bezoek aan Uruzgan

Prins Willem-Alexander heeft vorige week de Nederlandse troepen in Afghanistan bezocht. Tijdens een driedaagse reis werd Kandahar, Tarin Kowt, Chora en Deh Rawod aangedaan. De prins sprak er met Nederlandse militairen en civiele vertegenwoordigers die op de diverse locaties werkzaam zijn. Hij werd vergezeld door de Directeur Operaties van de Commandant der Strijdkrachten, generaal-majoor Tom Middendorp. Het was zijn vierde bezoek aan Afghanistan sinds 2004.

Willem-Alexander kreeg de gelegenheid om de vooruitgang ten opzichte van zijn vorige bezoek met eigen ogen te aanschouwen. In april 2009 liep de prins samen met Nederlandse eenheden een korte patrouille door de hoofdstraat van Chora. Nu had hij een uitgebreid gesprek met districtchief Daoud in het lokale overheidsgebouw ‘de White Compound’. Daarnaast bezocht hij twee projecten in Chora. Hij nam een kijkje bij de bouw van de nieuwe bazaar en een opslagplaats voor fruit.

In het oostelijk Deh Rashan gebied had de prins een ontmoeting met eenheden op de Combat Out Post Tabar. In deze regio had de Task Force Uruzgan begin vorig jaar nog weinig controle. Inmiddels is de presentie in dit gebied intensief opgevoerd en begint dit haar vruchten af te werpen. De mariniers van deze buitenpost zijn inmiddels een vertrouwd gezicht voor de Afghaanse bevolking. Ook zijn de eerste Afghaanse politie-eenheden al actief in de Deh Reshan.

Naast vele ontmoetingen met militairen woonde Alexander ook een Watershura bij in het PRT-huis op Kamp Holland. Lokale stamoudsten bespraken daar de waterproblematiek van de regio’s Chora, Deh Rashan west en oost, Baluchi en Mirabad. Gezamenlijk werd gekeken naar suggesties voor beter watermanagement, efficiënter gebruik van land en water en een betere samenwerking.

Daarnaast werd een saffraanproject bezocht in de omgeving van Tarin Kowt. Dit is één van de projecten ter ontwikkeling van de akkerbouw in Uruzgan. Het Nederlandse tuinbouwbedrijf Growing Sales Exchange (GSE) heeft recentelijk 35 van de in totaal 160 ton saffraanbollen verdeeld over een select gezelschap boeren in de omgeving. De afgelopen periode werden door het zelfde bedrijf ook 15000 families voorzien van groentezaden en werden 400.000 amandelbomen gedistribueerd.

Het bezoek werd afgerond op Kandahar Airfield. Daar zijn verschillende militairen betrokken bij logistieke activiteiten, inzet van helikopters en vliegtuigen en stafactiviteiten. De aanwezige militairen die voor het eerst langer dan 30 dagen aaneengesloten in het gebied waren, ontvingen uit handen van de Prins de NAVO-medaille. Het bezoek wordt vandaag afgerond. Op de terugweg reist het gezelschap via camp Mirage in de Verenigde Arabische Emiraten, waar Willem-Alexander een bezoek brengt aan de daar gelegerde militairen. Het detachement dat hier werkzaam is, verzorgt de logistiek van al het personeel en materieel vanuit en naar Afghanistan.

Op het YouTube-kanaal van het Koninklijk Huis is een filmpje te zien van het bezoek.

BRON RVD