×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Willem-Alexander bezoekt Afghanistan

  Nederlandse militairen kunnen rekenen op steun van de prins

  Prins Willem-Alexander heeft de afgelopen drie dagen de Nederlandse troepen in Afghanistan bezocht. Tijdens de reis werd Kandahar, Tarin Kowt, Chora en Deh Rawod aangedaan. Daar sprak hij uitgebreid met Nederlandse militairen, civiele vertegenwoordigers en Non Gouvernementele Organisaties (NGO) die zich gezamenlijk inspannen voor veiligheid en opbouw in Afghanistan. De Prins werd vergezeld door de Commandant der Strijdkrachten, Generaal Peter van Uhm. De Prins bezocht Afghanistan eerder in 2007 en 2004.


  ‘Nederland is voor altijd onlosmakelijk verbonden met Uruzgan,’ zei de prins in een interview met het AD. ‘Wij zullen deze provincie altijd blijven volgen.’ Dit is een prachtig land met een bijzondere, oude geschiedenis,” aldus de prins in hetzelfde interview.

  De ontmoeting met Nederlandse militairen liep als een rode draad door het programma. Op verschillende locaties werd gesproken met onder andere vliegers, eenheden van de Battlegroup, het PRT en medewerkers van NGO’s. In Kandahar sprak de Prins met de Nederlandse Generaal-majoor Mart de Kruif, die momenteel ISAF-commandant is van Zuid-Afghanistan. Binnen zijn verantwoordelijkheidsgebied worden binnenkort duizenden extra militairen verwacht, met name om de veiligheid in de bewoonde gebieden te verbeteren. Tijdens een ontmoeting met de commandant 205 ANA-Corps, Generaal Shir Mohammad Zazai, werd de groei van het Afghaanse leger en de samenwerking met Nederlandse eenheden besproken. Ook bracht de Prins een bezoek aan Afghaanse militairen en het nieuwe trainingscentrum voor Afghaanse politie in Tarin Kowt.

  Voor het Afghaanse leger en de politie is een belangrijke rol weggelegd als het gaat om het handhaven van het legitieme gezag en veiligheid voor de Afghaanse bevolking. Hierdoor is het ook mogelijk dat civiele vertegenwoordigers van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking samen met ongeveer 30 NGO’s in Uruzgan nu kunnen werken aan duurzame opbouw en de verdere ontwikkeling van het Afghaanse bestuur. Tijdens het bezoek werd de Prins uitgebreid geïnformeerd over de vooruitgang op dit gebied.

  Het vorige bezoek van de Prins aan Afghanistan was in mei 2007. Dat was vlak voor de ‘Slag om Chora’. De veiligheidssituatie in Chora is nu, amper twee jaar later, aanzienlijk verbeterd. Hierdoor was het nu mogelijk dat de Prins een wandeling door de hoofdstraat van Chora kon maken. Ten noorden van Deh Rawod werd, aan de oever van de Helmand rivier, Patrouillebasis Coyote bezocht. Dit is eveneens een locatie waar Afghaanse en Nederlandse eenheden twee jaar geleden nog geen voet aan de grond hadden.


  Bron RVD  / Foto PPE AGENCY

  17 april 2009 - 09:17