×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Willem-Alexander 99 dagen op de troon

  Nieuwe koning, nieuwe hulpmiddelen

  Willem-Alexander 99 dagen op de troon

  Koning Willem-Alexander zit woensdag precies 100 dagen op de troon. Bij nieuwe presidenten en regeringsleiders is het gebruik om na die zogenoemde ‘wittebroodsweken’ de balans op te maken en te kijken wat ze al hebben bereikt. Bij een koning die langer meemoet dan de bij politici gebruikelijke vier of vijf jaar, kunnen hoogstens wat accentverschillen worden opgemerkt. Continuïteit en geleidelijkheid zijn voor een monarchie belangrijk, niet een radicale koerswijziging.

  Willem-Alexander kwam op 30 april goed voorbereid aan de start. Hij was de afgelopen jaren al nauw betrokken bij het werk van zijn moeder koningin Beatrix. Hij ging mee bij staatsbezoeken, trok er samen met Máxima ook zelfstandig op uit in het buitenland, was door het bijna wekelijks bijwonen van bijeenkomsten van de Raad van State en tal van werkbezoeken goed op de hoogte van wat er in Nederland speelde. Hij wist bovendien dat de troonswisseling eraan zat te komen en kon zich daarop inrichten.

  De nieuwe koning maakte mede daardoor een vliegende start. In ijltempo werden alle provincies bezocht. Koningin Beatrix hield in 1980 ook een hoog tempo aan, met 2 provincies per dag, maar Willem-Alexander en Máxima breidden het programma verder uit en probeerden zoveel mogelijk plaatsen in één dag te proppen waarbij ze zich verplaatsten per helikopter, oldtimer, veerboot, koets, bus, modeltrein, rondvaartboot, auto en koninklijke trein. Er werden duizenden handen geschud, en tienduizenden langs de route lieten het koningspaar enthousiast hun mobieltje zien. Om er een foto mee te maken uiteraard. Zwaaien is er anno 2013 niet meer bij.

  Rondreis

  Maar niet alleen in Nederland werd in sneltreinvaart kennis gemaakt. De koning en koningin begonnen ook een rondreis door Europa die na de zomervakantie wordt voortgezet. Korte eendaagse visites in plaats van de vroeger gebruikelijke staatsbezoeken die de koning liever bewaart voor verre reizen en het als handelsreiziger verkopen van Nederland. De opzet van de beleefdheidsbezoeken zoals Máxima de uitstapjes naar onder meer Denemarken en Luxemburg noemde, is een duidelijke modernisering. In Duitsland, waar er een handelsmissie aan vast zat, was ook nieuw dat het koningspaar zich door de pers liet interviewen én citeren.

  Willem-Alexander ontmoette de fractievoorzitters en voorzitters van het parlement, kreeg de eerste geloofsbrieven en zette zijn werkbezoeken in het land voort. In de hofhouding, de groep naaste medewerkers van het koningspaar, veranderde nog weinig al stelde de koning wel meteen een directeur ict aan. Wetten hoeven ook niet meer naar het koninklijk vakantieadres te worden gebracht. De koning tekent gewoon op zijn iPad die hij ook zeer nadrukkelijk overal binnen handbereik heeft. Dat is meteen ook de meest zichtbare verandering sinds 30 april: een nieuwe koning met nieuwe hulpmiddelen, waardoor hij snel en overal kan reageren.

  6 augustus 2013 - 10:42