×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Wilhelmina had Joden kunnen helpen’

  Oud-minister Borst: Koningin had oproep moeten doen

  In ‘Judging the Netherlands’, een boek van Manfred Gerstenfeld waarin politici over jodenvervolging aan het woord komen, meent oud-minister Els Borst dat koningin Wilhelmina in de Tweede Wereldoorlog niet genoeg heeft gedaan om de jodenvervolging tegen te gaan. ‘We weten nu dat de Jodenvervolging koningin Wilhelmina weinig bezighield,’ reageert ze fel. In het boek komt ze aan het woord over de passieve opstelling van koningin Wilhelmina en de kabinetten onder leiding van minister-president Gerbrandy. Koningin Wilhelmina had in haar toespraken elke keer ‘met moreel gezag’ een oproep moeten doen om Joodse landgenoten te helpen en te beschermen, meent Borst. ‘Dat heeft ze laten liggen. Omdat ze niet wilde of niet mocht, dat weet ik niet. Maar ze deed het niet.’ Als het niet de Joden waren, maar een ander geloof dat door de Duitsers vervolgd zou zijn geweest, zou het anders zijn gegaan, speculeert Borst. ‘Mijn intuïtie is dat als alle katholieken of gereformeerden naar Duitsland gedeporteerd waren, de Londense regering wel instructies had gegeven aan de bevolking in bezet Nederland”, zegt Borst in het boek.

  Oud-ministers Els Borst en Gerrit Zalm pleiten voor excuses voor het ‘wegkijken’ van de Nederlandse regering. Borst zou het goed vinden als premier Mark Rutte op een geschikt moment verontschuldigingen aanbiedt, bijvoorbeeld bij een toespraak bij een Auschwitz-herdenking of rond 4/5 mei.

  4 januari 2012 - 10:43