Placeholder

Wij Willem’ op Paleis Het Loo

Paleis Het Loo is eeuwenoud, maar gaat sinds kort behoorlijk mee met zijn tijd. Na het zomerse theaterspektakel 'De Parade van de Zomerkoning' gaat de vernieuwing door in de herfst. Vanaf 20 oktober komt er een vernieuwend tentoonstellingsconcept met de titel ‘Wij Willem, ontmoet de koningen die Nederland bouwden’. Met multimediale presentaties, theatrale effecten en filmscènes wordt op vernieuwende wijze het verhaal verteld over het leven van de koningen Willem I, II en III en de rol die zij speelden in de totstandkoming van de monarchie en Nederland. Natuurlijk is dit in het kader van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden, dat tussen 2013 en 2015 wordt gevierd. Het Loo gaat daarbij het verhaal vertellen van de koningen Willem I, II en III. Wat waren hun ambities en dromen en hoe was hun relatie met de politiek en met de bevolking? De geschiedenis van het koninkrijk wordt in de Westvleugel van Paleis Het Loo tot leven gebracht in verschillende ruimtes met ieder een andere aanpak.

Paleis Het Loo is eeuwenoud, maar gaat sinds kort behoorlijk mee met zijn tijd. Na het zomerse theaterspektakel ‘De Parade van de Zomerkoning’ gaat de vernieuwing door in de herfst. Vanaf 20 oktober komt er een vernieuwend tentoonstellingsconcept met de titel ‘Wij Willem, ontmoet de koningen die Nederland bouwden’. Met multimediale presentaties, theatrale effecten en filmscènes wordt op vernieuwende wijze het verhaal verteld over het leven van de koningen Willem I, II en III en de rol die zij speelden in de totstandkoming van de monarchie en Nederland. Natuurlijk is dit in het kader van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden, dat tussen 2013 en 2015 wordt gevierd. Het Loo gaat daarbij het verhaal vertellen van de koningen Willem I, II en III. Wat waren hun ambities en dromen en hoe was hun relatie met de politiek en met de bevolking? De geschiedenis van het koninkrijk wordt in de Westvleugel van Paleis Het Loo tot leven gebracht in verschillende ruimtes met ieder een andere aanpak.

Bezoekers lopen van scene naar scene door het leven aan het hof in de 19de  eeuw. Na een introductie op de koningen en hun tijdgenoten, neemt het publiek plaats in een klein theater. Een multimediale voorstelling toont de eerste periode van de monarchie: de aankomst van Willem I in Scheveningen, de slag bij Waterloo, de afscheiding van België, de opbouw van Nederland, het huwelijk van Willem II. Hierin spelen ook delen van de collectie een rol, naast nieuw en bestaand beeldmateriaal. Vervolgens lopen bezoekers over een brug door de tweede helft van de 19de eeuw; het aannemen van de grondwet, het overlijden van koning Willem II en de regeerperiode van koning Willem III. In de laatste ruimte wordt aan de hand van koningin Emma de overgang gemaakt naar de moderne invulling van het koningschap. Aan de jongste generatie is ook gedacht: op de bovenetage is het ‘Paleisreis-atelier’ ingericht met knutselactiviteiten, quizzen en spelen en voor basisschoolleerlingen uit groep 7/8 is een lespakket ontwikkeld.