Warme ontvangst voor Beatrix in Turkije

Koningin Beatrix werd woensdag in Ankara ontvangen voor een zogenaamd themabezoek in het kader van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland. In april dit jaar ontving de koningin de Turkse president Abdullah Gül nog in Nederland voor een staatsbezoek. De gouverneur van de provincie en burgemeester van de stad ontvingen woensdagmiddag de koningin en haar gezelschap, onder hen grootmeesteres Martine van Loon, die een aantal officiële buitenlandse bezoeken heeft moeten missen.
Later op de dag werd de koningin op het presidentieel paleis ontvangen door president Gül en zijn vrouw. De president bood de koningin een diner aan, waarbij onder meer witte grouper en een moderne variant op baklava op het menu stonden. In zijn speech gaf Gül aan het een eer te vinden om de koningin te mogen ontvangen, zo snel na haar staatsbezoek in 2007. Ook Beatrix gaf te kennen heel erg blij te zijn om in Turkije te zijn om de warme banden die al 4 eeuwen bestaan te mogen vieren.

Donderdag, de tweede dag van het bezoek, staat de stad Istanbul op het programma. De koningin vertrekt vrijdag terug naar Nederland.