Warme banden Oranjes en Noorse royals

Dat de maandag overleden prins Friso in zijn leven liefst buiten de koninklijke paden trad, neemt niet weg dat hij bij zijn doop koninklijke peetouders had. Naast zijn oma koningin Juliana was dat ook de toenmalige Noorse kroonprins Harald, een goede vriend van prinses Beatrix en prins Claus. Harald volgde in 1991 zijn vader Olav V op als koning en zit inmiddels 22 jaar op de Noorse troon.

De banden tussen de Oranjes en het Noorse koningshuis zijn altijd hecht gebleven. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima begonnen vorige maand hun zomervakantie met een weekeinde in Skaugum, de residentie van het Noorse kroonprinselijk paar Haakon en Mette-Marit. Ze vierden daar de 40e verjaardag van Haakon, die als geschenk van zijn vrouw een muziekfestival kreeg aangeboden. Ook de prinsen Constantijn en Jaime waren bij het feest.

In 2011 vierden Constantijn en Laurentien alsmede prinses Irene en haar kinderen in Oslo de 40e verjaardag mee van koning Haralds dochter prinses Märtha Louise, die in Nijmegen fysiotherapie studeerde. Prinses Laurentien is ook peettante van Märtha Louise’s dochter Leah Isadora, zoals koningin Máxima peettante is van prins Sverre Magnus, de zoon van het kroonprinselijk paar.

Verjaardag Harald

Ook prins Friso bleef de banden met zijn peetvader onderhouden. Zo was hij met Mabel, Willem-Alexander, Máxima, Constantijn en Laurentien bij de 70e verjaardag van Harald in 2007. De koning was met koningin Sonja bij het huwelijk van Friso en Mabel Wisse Smit.

De gezondheid van Harald (76) is de laatste jaren broos geweest. Haakon is al twee keer opgetreden als regent, maar aftreden zoals koningin Beatrix en koning Albert hebben gedaan is in Noorwegen niet aan de orde.