Warm ontvangst op Sint Maarten

Tot nu toe ‘wint’ Sint Maarten in de meest hartelijke ontvangst van alle bezochte eilanden van dit bezoek. Het altijd drukke verkeer – compleet met overmatig geclaxonneer – rond Philipsburg liep gisteren nog erger vast dan anders. Maar de bevolking leek het er graag voor over te hebben. Van de vier eilanden die tot nu toe zijn bezocht, was er op Sint Maarten ook nog eens de meeste versiering langs de weg en de opkomst was er het grootst. 
De ochtend werd, zoals overal, besteed aan de officiële ontmoetingen. De publieke belangstelling bij bijna alle activiteiten is groot. Bij aankomst van de koningin, prins Willem-Alexander en prinses Máxima staan vaak tientallen mensen te wachten en bij elke verplaatsing stonden mensen langs de kant van de weg te zwaaien, vaak met oranje attributen. Ook hadden veel bedrijven een welkom voor het Koninklijke bezoek aan hun gevel aangebracht. ’s Avonds stonden mensen rijendik bij de culturele presentatie. Centraal thema van de avond was: ‘Embracing St. Maarten’s Tradition’, waarmee het nieuwe land naar het verleden keek, maar toch vooral wilde benadrukken dat Sint Maarten als nieuwe natie aan de toekomst denkt.

Premier Sarah Wescot-Williams liet dat in haar toespraak ook nadrukkelijk terugkeren. De koningin heeft Sint Maarten volgens haar altijd gesteund, ook in moeilijke tijden. Over de toekomst als nieuw land in het Koninkrijk zei Wescot-Williams. Verder benadrukte ze dat Sint Maarten met weinig middelen aan de nieuwe toekomst is begonnen, maar dat de ontwikkelingen haar optimistisch stemmen: “We zullen soms struikelen, maar zullen altijd weer opstaan.” Koningin Beatrix, die een fraaie zilveren vaas cadeau kreeg, dankte het eiland in haar korte dankwoord in het Engels voor de mooie dag en de geweldige show.