W-A en Máxima met gejuich ontvangen in Denemarken

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn dinsdagmiddag met gejuich verwelkomd bij het Deense parlement. Honderden deels in het oranje gestoken Nederlanders hadden zich daar verzameld om het koningspaar te zien aankomen bij Christiansborg. Daar vonden ontmoetingen plaats met de Deense premier Helle Thorning-Schmidt en parlementsvoorzitter Mogens Lykketoft.

Het bezoek aan ‘Statsminister’ en ‘Folketingets formand’, zoals de ambtsdragers in het Deens worden genoemd, vormde het sluitstuk van het korte kennismakingsbezoek van Willem-Alexander en Máxima aan Denemarken. Het paar reisde in de door koningin Margrethe uitgeleende Daimler van haar residentie Fredensborg Slot naar de hoofdstad. Premier Thorning-Schmidt, die ook bij de lunch op het paleis aanwezig was, was hen al vooruitgesneld voor de ontvangst in de Eikenboomzaal van Christiansborg.

Van Deense kant was veel mediabelangstelling voor de visite van het nieuwe Nederlandse koningspaar. Het aftreden van koningin Beatrix heeft ook geleid tot enige discussie over de ‘houdbaarheidsdatum’ van de eigen vorstin Margrethe (73), die vorig jaar haar 40-jarig jubileum op de troon vierde. Margrethe wil van geen aftreden weten en de meerderheid van de Denen steunen haar daarin.