×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • VS: “Beatrix vóór verlengen missie Afghanistan”

  Koningin Beatrix heeft zich in de zomer van 2009 uitgesproken over de omstreden verlenging van de Nederlandse missie in Afghanistan, meldt het NRC Handelsblad deze middag. 'Het zal moeilijk zijn,' maar het moet, zou ze gezegd hebben tegen VS-ambassadeur Levin. Dat zou op 19 augustus 2009 zijn geweest op paleis Noordeinde, toen de nieuwe ambassadeur haar geloofsbrieven heeft aangeboden. De Amerikaanse ambassadeur heeft na het gesprek een telegram opgesteld naar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, die inmiddels in handen is van RTL Nieuws en NRC Handelsblad. De Rijksvoorlichtingsdienst gaat niet in op wat in vertrouwelijke gesprekken is besproken, laat staan op de interpretatie daarvan door de ambassadeur. 'De inhoud van dit bericht komt voor rekening van de opsteller ervan. Wij gaan nooit in op wat tijdens vertrouwelijke gesprekken al dan niet aan de orde is geweest. Dit geldt ook voor de door de ambassadeur gegeven interpretatie van de uitspraken van Hare Majesteit de Koningin,' meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. 'Los hiervan kan worden opgemerkt dat het toenmalige regeringsbeleid uitging van voortgaande betrokkenheid van Nederland bij Afghanistan, onder andere vanwege langjarige toezeggingen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.'Uit de stukken blijkt dat enkel 'het zal moeilijk zijn' een citaat zou zijn van de koningin, 'maar het moet' is een eigen invulling van de Amerikanen. Het verlengen van de missie in Afghanistan lag erg gevoelig op dat moment en heeft uiteindelijk voor het vallen van het kabinet gezorgd, begin vorig jaar. De informatie is door een aantal samenwerkende nieuwsorganisaties, waaronder NRC, RTL en het Noorse Aftenposten, onderzocht. Zij beschikken samen over 250.000 berichten met 'cables', berichten uit het diplomatieke verkeer.


  Koningin Beatrix heeft zich in de zomer van 2009 uitgesproken over de omstreden verlenging van de Nederlandse missie in Afghanistan, meldt het NRC Handelsblad deze middag. ‘Het zal moeilijk zijn,’ maar het moet, zou ze gezegd hebben tegen VS-ambassadeur Levin. Dat zou op 19 augustus 2009 zijn geweest op paleis Noordeinde, toen de nieuwe ambassadeur haar geloofsbrieven heeft aangeboden. De Amerikaanse ambassadeur heeft na het gesprek een telegram opgesteld naar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, die inmiddels in handen is van RTL Nieuws en NRC Handelsblad. De Rijksvoorlichtingsdienst gaat niet in op wat in vertrouwelijke gesprekken is besproken, laat staan op de interpretatie daarvan door de ambassadeur. ‘De inhoud van dit bericht komt voor rekening van de opsteller ervan. Wij gaan nooit in op wat tijdens vertrouwelijke gesprekken al dan niet aan de orde is geweest. Dit geldt ook voor de door de ambassadeur gegeven interpretatie van de uitspraken van Hare Majesteit de Koningin,’ meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. ‘Los hiervan kan worden opgemerkt dat het toenmalige regeringsbeleid uitging van voortgaande betrokkenheid van Nederland bij Afghanistan, onder andere vanwege langjarige toezeggingen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.’

  Uit de stukken blijkt dat enkel ‘het zal moeilijk zijn’ een citaat zou zijn van de koningin, ‘maar het moet’ is een eigen invulling van de Amerikanen. Het verlengen van de missie in Afghanistan lag erg gevoelig op dat moment en heeft uiteindelijk voor het vallen van het kabinet gezorgd, begin vorig jaar. De informatie is door een aantal samenwerkende nieuwsorganisaties, waaronder NRC, RTL en het Noorse Aftenposten, onderzocht. Zij beschikken samen over 250.000 berichten met ‘cables’, berichten uit het diplomatieke verkeer.

  14 januari 2011 - 15:11