×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Vroegste schilderij Huis ten Bosch

  Haagse kunsthandelaar ontdekt Beatrix' paleis in Parijs

  In Parijs is een zeldzaam schilderij van Paleis Huis ten Bosch, waar koningin Beatrix woont, teruggevonden. Het doek was al 200 jaar zoek. Het was voor het laatst in 1810 op een veiling gezien. Volgens kunsthandelaar Willem Jan Hoogsteder, die het schilderij in Parijs ontdekte, is het de vroegste en meest gedetailleerde afbeelding van het paleis zoals wij dat nu in huidige vorm kennen.

  Op het schilderij is Paleis Huis ten Bosch afgebeeld op het moment dat het net werd afgeleverd. De piketpaaltjes staan nog in de grond om aan te geven waar de bestrating moest komen. Het doek werd rond 1750 geschilderd door Jan ten Compe. Huis ten Bosch werd in 1645 gesticht als zomerverblijf voor Frederik Hendrik en Amalia van Solms. Het bestond uit enkele bescheiden vertrekken rondom de Oranjezaal. Pas honderd jaar later liet Willem IV het gebouw uitbreiden tot de huidige omvang.

  Het schilderij wordt vanaf vandaag tentoongesteld bij kunsthandel Hoogsteder & Hoogsteder in Den Haag. Het is niet te koop.

  1 november 2011 - 15:00