×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Vorstenhuis op achterste benen

  Hans-Adam van Liechtenstein behoudt vetorecht

  ‘Het Vorstenhuis heeft met verbijstering vastgesteld,’ start prins-regent Alois in Liechtenstein een mededeling aan de pers. Er is een comité dat een handtekeningenactie wil houden om de vorst van het Alpenstaatje het vetorecht te ontnemen. ‘Zonder daarvoor contact met het Vorstenhuis te hebben gezocht,’ meldt men teleurgesteld. ‘Het initiatiefcomité had namelijk kunnen weten dat in 2003 een Grondwetsverandering is voorgesteld.’ Deze werd vervolgens door de vorst afgewezen.’ Het is ‘de verkeerde weg’ om op deze manier zonder toestemming van het vorstenhuis de grondwet te willen veranderen. Iets dergelijks kan alleen worden bereikt door middel van een referendum op grond van artikel 113 van de grondwet, zo besluit men raadgevend het bericht.

  De macht om wetten te blokkeren of de regering naar huis te sturen verwierf vorst Hans-Adam II in 2003 in een referendum. Hij dreigde toen in ballingschap te gaan als daaraan niet werd voldaan. Een jaar later droeg hij de macht over aan zijn zoon Alois, maar Hans-Adam is nog altijd vorst.

  13 februari 2012 - 11:35