Placeholder

Voorzitter Oranjebond pleit voor meer subsidie

Oranjeverenigingen moeten meer subsidie krijgen. Dat zegt voorzitter Michiel Zonnevylle van de Oranjebond, het belangencomité van de oranjeverenigingen. Ze krijgen soms zo bitter weinig geld dat ze nauwelijks nog kunnen blijven bestaan, terwijl ze wel een nationale feestdag verzorgen.

“Gemeenten, tel uw knopen en zorg dat Oranjeverenigingen meer geld krijgen om activiteiten te kunnen organiseren. Met het opzetten van Koninginnedag en straks Koningsdag zorgen ze wel voor de sociale cohesie binnen een gemeenschap”, aldus Zonnevylle.

Zonnevylle stelt dat veel gemeentebesturen zich niet realiseren dat Koninginnedag een door de regering ingestelde nationale feestdag is en Oranjeverenigingen daarom al een andere positie innemen dan andere verenigingen. “Als er geen Oranjeverenigingen zijn, moeten gemeenten de nationale feestdag zelf organiseren. Bovendien is het is een feest dat voor iedereen wordt georganiseerd. Daar ligt voor gemeenteraadsleden een morele verantwoordelijkheid.”

De Oranjebond heeft 360 leden. Het overgrote deel wordt minimaal gesubsidieerd, een aantal verenigingen krijgt zelfs helemaal geen subsidie. In een aantal gemeenten krijgen Oranjeverenigingen wel voldoende geld.