×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Voorzitter Oranjebond pleit voor meer subsidie

  "Zorg dat Oranjeverenigingen meer geld krijgen."

  Voorzitter Oranjebond pleit voor meer subsidie

  Oranjeverenigingen moeten meer subsidie krijgen. Dat zegt voorzitter Michiel Zonnevylle van de Oranjebond, het belangencomité van de oranjeverenigingen. Ze krijgen soms zo bitter weinig geld dat ze nauwelijks nog kunnen blijven bestaan, terwijl ze wel een nationale feestdag verzorgen.

  “Gemeenten, tel uw knopen en zorg dat Oranjeverenigingen meer geld krijgen om activiteiten te kunnen organiseren. Met het opzetten van Koninginnedag en straks Koningsdag zorgen ze wel voor de sociale cohesie binnen een gemeenschap”, aldus Zonnevylle.

  Zonnevylle stelt dat veel gemeentebesturen zich niet realiseren dat Koninginnedag een door de regering ingestelde nationale feestdag is en Oranjeverenigingen daarom al een andere positie innemen dan andere verenigingen. “Als er geen Oranjeverenigingen zijn, moeten gemeenten de nationale feestdag zelf organiseren. Bovendien is het is een feest dat voor iedereen wordt georganiseerd. Daar ligt voor gemeenteraadsleden een morele verantwoordelijkheid.”

  De Oranjebond heeft 360 leden. Het overgrote deel wordt minimaal gesubsidieerd, een aantal verenigingen krijgt zelfs helemaal geen subsidie. In een aantal gemeenten krijgen Oranjeverenigingen wel voldoende geld.

  5 april 2013 - 10:44