Video: Crematie koning Sihanouk

Bijzondere beelden uit Cambodja. Royalblog.nl-fotograaf Marius Cirtiu maakte opnames van de gebeurtenissen rondom de crematie van koning(-vader) Sihanouk. Zijn zoon, koning Norodom Sihanouk, en koningin-moeder Monineath hebben maandagavond (plaatselijke tijd) het vuur aangestoken waarmee koning-vader Norodom Sihanouk is gecremeerd. Ze deden dat in het speciaal voor de gelegenheid gebouwde crematorium op Veal Preah Merhu, een terrein naast het paleiscomplex aan de Mekong in Phnom Penh.

De as van de in oktober op 89-jarige leeftijd overleden architect van de Cambodjaanse onafhankelijkheid wordt dinsdag verzameld en vervolgens ten dele verspreid over de rivier, terwijl een ander deel in een urn wordt geplaatst in een pagode op het uitgestrekte paleisterrein. Pas als dat is gebeurd komt er een einde aan de week van nationale rouw die premier Hun Sen vorige week heeft afgekondigd.

Ter gelegenheid van de crematie zijn 400 gevangenen vervroeg vrijgelaten. Ze hebben een kleine som geld meegekregen om thuis te kunnen komen alsmede een wit t-shirt met de beeltenis van de overleden koning en de premier. Volgens berichten in de Cambodjaanse media zouden enkele gevangenen smeergeld hebben betaald om op de amnestielijst te komen. Die beschuldigingen worden nu uitgezocht.