×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Van president tot majesteit

  Gambiaanse president wil koning worden

  President Yahya Jammeh van Gambia moet koning worden. Niet alleen vanwege zijn leiderschapskwaliteiten, ook vanwege de uitvindingen die hij deed. Hij zou ondermeer het medicijn tegen AIDS hebben uitgevonden. Tegenstanders vinden dat hij het land niets heeft gegeven, behalve armoede en honger. Volgens oppositieleider Ousainu Darbo is er maar één reden waarom de president zichzelf tot koning wil laten kronen. Het is voor president Jammeh praktisch onmogelijk om de volgende verkiezingen te winnen. Feitelijk is Jammeh op dit moment al koning van Gambia, omdat hij de macht heeft over het parlement, de pers, het bedrijfsleven, de kerk en de staatskas. Maar een titel als majesteit zou de - naar alle waarschijnlijkheid - scheidend president niet misstaan.


  De president houdt erg van titels, zo laat hij zich aanspreken als Zijne Excellentie en meet hij zichzelf de titels sheik, professor en doctor aan. Volgens Abdoulaye Saine, hoogleraar politieke wetenschappen en gespecialiseerd in Gambiaanse politiek, voert Jammeh de titels onterecht. Hij heeft helemaal niet gestudeerd en is arts noch professor.

  Sam Sarr, redacteur van een van de belangrijkste kranten van Gambia, ziet het niet snel gebeuren. ‘Het is ongrondwettelijk,’ vertelt Sarr. Uiteraard is de grondwet hiervoor aan te passen. Maar voor het zover komt, zal eerst een referendum moeten worden gehouden.

  10 november 2010 - 12:50