Van president tot majesteit

President Yahya Jammeh van Gambia moet koning worden. Niet alleen vanwege zijn leiderschapskwaliteiten, ook vanwege de uitvindingen die hij deed. Hij zou ondermeer het medicijn tegen AIDS hebben uitgevonden. Tegenstanders vinden dat hij het land niets heeft gegeven, behalve armoede en honger. Volgens oppositieleider Ousainu Darbo is er maar één reden waarom de president zichzelf tot koning wil laten kronen. Het is voor president Jammeh praktisch onmogelijk om de volgende verkiezingen te winnen. Feitelijk is Jammeh op dit moment al koning van Gambia, omdat hij de macht heeft over het parlement, de pers, het bedrijfsleven, de kerk en de staatskas. Maar een titel als majesteit zou de - naar alle waarschijnlijkheid - scheidend president niet misstaan.

De president houdt erg van titels, zo laat hij zich aanspreken als Zijne Excellentie en meet hij zichzelf de titels sheik, professor en doctor aan. Volgens Abdoulaye Saine, hoogleraar politieke wetenschappen en gespecialiseerd in Gambiaanse politiek, voert Jammeh de titels onterecht. Hij heeft helemaal niet gestudeerd en is arts noch professor.

Sam Sarr, redacteur van een van de belangrijkste kranten van Gambia, ziet het niet snel gebeuren. ‘Het is ongrondwettelijk,’ vertelt Sarr. Uiteraard is de grondwet hiervoor aan te passen. Maar voor het zover komt, zal eerst een referendum moeten worden gehouden.