Placeholder

Van harte Majesteit!

B. van den Brink

Een paar dagen nadat koningin Beatrix haar aftreden aankondigde, viert ze haar 75e verjaardag. Het is de laatste keer dat Beatrix als koningin jarig is.

Hoewel er geen groot feest wordt gehouden, staat er wel het een en ander op het programma. Zo zal de koningin vrijdag haar verjaardag samen met haar personeel en oud-medewerkers vieren. “Ik ben dankbaar dat het mij gegund is deze dag in goede gezondheid tegemoet te gaan”, zei ze maandag in haar toespraak. Beatrix liet eerder weten het vooral leuk te vinden dat iedereen elkaar dan weer eens ziet.

Ook gaat donderdag in Paleis Het Loo in Apeldoorn de tentoonstelling ‘Beeld van Beatrix’ met portretten van de koningin open voor het publiek en hebben Oranjeverenigingen in het land diverse evenementen georganiseerd ter ere van Beatrix, die op haar 75e verjaardag al bijna 33 jaar op de troon zit. Daarnaast staat het alle burgers vrij om de vlag met oranje wimpel uit te steken.

Foto Rvd/Frank van Beek

Koningsdag

De verjaardag van de koningin wordt in Nederland traditiegetrouw gevierd op 30 april, maar dit jaar is van een echte Koninginnedag geen sprake omdat het feest op die dag vooral draait om de troonswisseling. Haar zoon Willem-Alexander zal dan worden ingehuldigd. De Oranjefeesten gaan overigens in de meeste plaatsen gewoon door.

Normaal gesproken wordt vanaf 2014 Koningsdag gevierd op 27 april, de verjaardag van Willem-Alexander. Volgend jaar valt die dag echter op een zondag en daarom is het feest verplaatst naar zaterdag 26 april.