Tweede dag in Qatar in het teken van Nederland

De tweede en laatste dag van het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Qatar staat in het teken van Nederlandse bedrijven en de Nederlanders.

Deze dag is begonnen met excursies: een bezoek aan Ras Laffan Industrial City in het noorden van het land staat als eerste op het programma. Bij Nakilat-Damen Shipyards volgt een uitleg over de samenwerking met de Rotterdamse haven en de ontwikkeling van het Ras Laffan havengebied.

Daarna bezoeken koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima Shell Pearl, waar ze op de rode loper tussen de grote ketels van Shell lopen. In deze raffinaderij wordt het gas omgezet in vloeibaar gas. Het belang en het resultaat van een staatsbezoek wordt vandaag al erg duidelijk: al tijdens het staatsbezoek zijn er overeenkomsten gesloten met het bedrijfsleven van Qatar.

De samenwerking met de Rotterdamse haven bestaat al sinds 2008, maar is nu hernieuwd, ondermeer op het gebied van het uitwisselen van kennis, uitwisselen van materialen en het vereenvoudigen van de logistiek tussen Qatar en de haven van Rotterdam. Als het gezelschap terugkeert naar Doha, staat de lunch klaar, waarbij er gediscussieerd wordt over de modernisering van Qatar. Bij de diplomatieke club is aansluitend de traditionele ontvangst van de Nederlandse gemeenschap gepland, waarbij iedereen de gelegenheid krijgt om de koninklijke gasten de hand te schudden. Van de circa duizend in Qatar werkzame Nederlanders, worden er zo’n 300 verwacht. ’s Avond vindt de contraprestatie plaats, als dank voor de gastvrijheid in Qatar. De koningin biedt dan in de Opera van het Cultural Village een concert aan van het Amsterdam Baroque Orchestra, waarmee het staatsbezoek aan Qatar wordt afgesloten.