×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Twee miljoen voor koninklijke projecten

  Loterij schenkt extra geld voor paleis en koningssloep

  Twee miljoen voor koninklijke projecten

  De BankGiro Loterij grijpt het 200 jarig jubileum van het Koninkrijk aan om extra geld uit te geven aan projecten rondom het koningshuis. Zo krijgt het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een extra bijdrage van 559.200 euro voor de realisering van het project Mijn band met Oranje. Zij gaan op zoek naar de mooiste ‘koninklijke’ amateurvideo’s uit de periode 1980–2005 met als resultaat een tentoonstelling, een documentaire en een publieksprijs. Ook Paleis Het Loo krijgt een extra steuntje in de rug. Zij ontvangen 715.715 euro voor de realisering van het project ‘De koningen die Nederland bouwden’. Zij maken een bijzonder theater over de drie koningen die aan de wieg stonden van het huidige Nederland. ‘De hypermoderne presentatietechniek is opnieuw te gebruiken door het museum, mede daarom vinden wij deze investering meer dan de moeite waard. Daarnaast is het natuurlijk heel bijzonder om een multimediale presentatie over belangrijke koningen van ons land te maken, juist in het jaar dat we een nieuwe koning krijgen,’ zo laat de loterij weten.

  Een bijzonder project is dat van het Scheepvaartmuseum. Zij krijgen naast hun bijdrage van 300.000 euro per jaar – 100.000 meer dan voorheen, een miljoen euro om de restauratie van de Koningssloep (“De Koninklijke Chaloupe”) te bekostigen. De sloep dateert uit de tijd van Koning Willem I.  In 1816 werd opdracht gegeven tot het bouwen van een staatsiesloep. Kosten: fl. 1.500,- aan hout, fl. 300,- aan verf en goud, fl. 500,- aan koper en ijzer en fl. 1.080,- aan beeldsnijders.
  Foto: De Koningssloep in de haven van Moerijk met de vorstinnen Wilhelmina en Emma.

  5 februari 2013 - 23:33