Placeholder

Trucje helpt Beatrix met opspelden medaille

Prinses Beatrix heeft dinsdagmorgen in het Koninklijk Paleis in Amsterdam drie Zilveren Anjers uitgereikt. Dat is de prijs die prins Bernhard in 1950 in het leven riep als eerbetoon voor mensen die zich 'vrijwillig en onbetaald' inzetten voor cultuur of natuurbehoud.

Frans Wytema uit Zaandijk kreeg een Anjer voor zijn inzet voor het behoud van de Zaanse houtbouw en voor het behoud en de restauratie van oude muziekinstrumenten. Amsterdammer Jos de Pont werd geëerd als ‘moderne mecenas’, als initiatiefnemer van twee musea: Museum de Pont in Tilburg en Huis Marseille in Amsterdam. De derde onderscheiding ging naar Caroline de Westenholz. Zij is oprichtster van het Louis Couperus museum in Den Haag.

Prinses Beatrix die na het overlijden van haar vader de prijsuitreiking overnam, kon dit keer het lastige opspelden nalaten. De laureaten hadden een klein haakje op hun kleding waaraan de medaille kon worden opgehangen. “We hadden beloofd dat het dit jaar makkelijker zou gaan”, zei Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds.