×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Troost voor Máxima: man en dochters wel op zegels

  Prinses nog niet één van de 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis

  Troost voor Máxima: man en dochters wel op zegels

  Voor Máxima is nog geen plek op de Amsterdamse tentoonstelling ‘1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis’. Het gaat immers om ‘dode’ vrouwen, zo hoorde de prinses dinsdag in het welkomstwoord bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

  Máxima ontving daar een velletje met postzegels van bijzondere vrouwen uit de vaderlandse historie. De prinses en aanstaande koningin moest zich troosten met de gedachte dat haar dochters net al op de kinderpostzegels waren afgebeeld en dat haar man binnenkort prominent op de zegels komt.

  Op het velletje van 10 zegels staan 6 verschillende vrouwen afgebeeld. Ontwerpster Roosje Klap zorgde daarbij voor een dwarsdoorsnede uit de geschiedenis, van de schrijfster Belle van Zuylen tot landsvrouwe Maria van Bourgondië. Die vrouwen komen ook terug in de tentoonstelling in het universiteitsgebouw, waar de prinses na de overhandiging van de postzegels een kijkje nam. De 1001 vrouwen komen in alle soorten en maten, zoals Máxima snel leerde. Niet iedereen was een heldin, vorstin of non, er zijn ook dievegges en gifmengsters wier levensverhaal de moeite van het vertellen of herinneren waard is.

  Máxima kreeg na afloop van de rondgang door de tentoonstellingsruimte het vuistdikke boek mee waarop de expositie, die nog tot 20 mei is te zien, is gebaseerd.

  2 april 2013 - 18:17