×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Troonsopvolging Engeland nog niet gemoderniseerd

  Wet nog niet van kracht: jongetje gaat nog steeds voor

  Troonsopvolging Engeland nog niet gemoderniseerd

  Het veranderen van de Britse wet op de troonopvolging loopt vast op obstakels die worden opgeworpen in Canada en Australië. Dat berichten zaterdag Britse kranten. Met de geboorte van prins George, het eerste kind van prins William en zijn vrouw Catherine is ook de urgentie om de wet te wijzigen verdwenen. Daardoor kan het nog wel eens lang duren voor de gewenste modernisering een feit is.De Britse premier David Cameron heeft met de regeringsleiders van de 15 andere landen - ‘Realms’ - die de Britse monarch ook als staatshoofd hebben, in oktober 2011 afgesproken dat de troonopvolgingswet zou worden veranderd. Troonopvolger is voortaan de eerstgeborene, ongeacht geslacht. Met de zwangerschap van Kate moest er haast worden gemaakt, al was door de landen afgesproken dat de wet met terugwerkende kracht tot oktober 2011 zou ingaan.


  Het Britse parlement nam de wet in april van dit jaar aan, ruim op tijd dus voor de geboorte van de koninklijke baby. Maar de wet wordt pas van kracht als álle landen de wijziging hebben doorgevoerd om te voorkomen dat in de 16 landen op enig moment niet dezelfde opvolgingsregels gelden. In Canada en Australië, twee federale staten met veel zeggenschap voor de provincies danwel deelstaten, zijn er nu problemen.

  Gelijkheid

  Het gaat daarbij niet zozeer om het principe van de gelijkheid van jongens en meisjes, maar om de door de federale regering gevolgde procedures en de vraag of de grondwetten van Canada en Australië niet moeten worden gewijzigd. Als dat laatste het geval is, dan kan de instemming van de twee landen nog wel even op zich laten wachten.

  Voor prins George maakt het niets uit, maar als hij een zusje krijgt en daarna eventueel nog een broertje, zou die laatste volgens de geldende regels voorrang krijgen bij de troonopvolging.

  27 juli 2013 - 20:22