Placeholder

Tip van Beatrix: Blijf authentiek

Samenbinden, vertegenwoordigen en aanmoedigen is de manier waarop Willem-Alexander zijn koningschap invulling wil geven. Dat zei hij woensdagavond in het televisie interview met NOS en RTL. Hij wil in de traditie staan van de vorige monarchen en daarop voortbouwen en zorgen voor continuïteit en stabiliteit, zei Willem-Alexander. “Door aanwezig te zijn waar steun en hulp nodig zijn.”

Van koningin Beatrix heeft hij het advies gekregen zichzelf te blijven. “Houd je koers vast, waai niet met alle winden mee. Blijf authentiek”, zei Willem-Alexander. Hij heeft geen moeite met een puur ceremonieel koningschap zei hij. “Ik accepteer alles”, als het parlement het volgens de regels van de Grondwet heeft beslist. Het koningschap is ‘op zich al inhoudelijk’, meende de prins ook. “Alleen al door de keuzes die je maakt, waar je aanwezig bent.”

Het koningschap is geen duobaan, zei hij ook. Máxima ondersteunt en daarbij heeft ze de traditionele titel van koningin. Tot verwarring zal dat niet leiden. “Het enige land waar daar verwarring over is, is Nederland.”