Placeholder

Thaise koning na 4 jaar uit ziekenhuis

Het Thaise koningspaar wordt donderdag met open armen ontvangen in het Krai Kangwon-paleis in de kustplaats Hua Hin. "We zijn zeer opgetogen dat ze hier komen", aldus provinciegouverneur Veera Sriwatanatrakul woensdag tegen dagblad The Nation.

Het is voor het eerst sinds september 2009 dat de inmiddels 85-jarige koning Bhumbidol Adulyadej voor langere tijd het Siriraj-ziekenhuis in Bangkok verlaat. Ook koningin Sirkit, die op 12 augustus haar 81e verjaardag viert, vertrekt uit het ziekenhuis. Zij werd in 2012 opgenomen met hartklachten, aldus Thaise media. Volgens buitenlandse media heeft ze toen een hartaanval gehad.

Over de gezondheidstoestand van ’s werelds langst regerende monarch – vanaf juni 1946 – is sinds de ziekenhuisopname in 2009 weinig bekendgemaakt. De koning had destijds geen eetlust en had ademhalingsproblemen door een longontsteking. Hij zou nadien moeten aansterken en veel moeten oefenen, zo meldden de schaarse medische bulletins. De koning verliet het ziekenhuis sporadisch, meestal voor bijzondere plechtigheden zoals de crematie van zijn zus. Eerder deze maand maakte hij een uitstapje naar een natuurproject in Bang Pu, waar hij onder meer mangrovebossen bekeek. Dat was al een teken dat het beter ging met Bhumibol.

In het ziekenhuis ontving hij met enige regelmaat wel bezoekers. Zo gingen eerder dit jaar de Belgische prins Filip en prinses Mathilde bij hem op visite. Koning Bhumibol, die op de troon kwam nadat zijn oudere broer onder nooit opgehelderde omstandigheden werd vermoord, heeft een bijna goddelijke status in Thailand. Het land kent daarnaast de strengste majesteitsschenniswet van de wereld. Niet alleen kritiek op de koning en zijn familie zijn strafbaar, maar ook discussies over het koningshuis en de monarchie als staatsvorm kunnen leiden tot strafvervolging en gevangenisstraf.