×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Terroristspotters in Amsterdam op 30 april

  Troonswisseling is eerste monsterklus voor gloednieuwe Nationale Politie

  Terroristspotters in Amsterdam op 30 april

  In de gemeente Amsterdam is de spanning in de aanloop naar de inhuldiging van Willem-Alexander te snijden. Dat schrijft het AD dinsdag. De hoofdstad staat aan de vooravond van een van de grootste beveiligingsoperaties sinds 1980, toen Beatrix de troon besteeg. De troonswisseling is de eerste monsterklus voor de gloednieuwe Nationale Politie. Zo’n tienduizend agenten zijn opgetrommeld, vier keer zo veel als op een normale Koninginnedag. ‘Terroristenspotters’ zoeken naar mensen die zich afwijkend gedragen, de mobiele eenheid staat paraat en vanuit een speciaal commandocentrum wordt alles in de gaten gehouden. “Een test”, noemt beveiligingsexpert Glenn Schoen het. “Je wilt echt niet dat er iets mis gaat. Anders loop je een blauw oog op. Ook in het buitenland.”

  Meer dan ooit houdt iedereen rekening met eenzame gekken, mogelijke aanslagplegers. Moeilijk te bestrijden, volgens hoogleraar terrorisme Edwin Bakker. “Degenen die een potentieel gevaar opleveren voor de troonswisseling, zullen binnenkort een bezoekje krijgen van bijvoorbeeld de wijkagent.” Eenlingen die acties zorgvuldig hebben berekend, zoals Anders Breivik in Noorwegen, zijn erg moeilijk aan te pakken, ondanks de inzet van spotters. “Inlichtingendiensten monitoren zo goed als mogelijk, maar je bereikt nooit volmaakte veiligheid.”

  De gemeente Amsterdam, de politie, ambulance; iedereen staat op scherp voor de inhuldiging. Oud-hoofdcommissaris Joop van Riessen maakte het allemaal al een keer mee tijdens het koninklijk huwelijk in 2002, en kan zich de bijbehorende emoties nog goed herinneren. “Na afloop van de rijtoer, het meest spannende moment, konden we eindelijk weer ademhalen. Job Cohen en ik liepen na afloop opgelucht de kamer uit en we hebben elkaar even omhelsd.”

  16 april 2013 - 10:49