×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Tentoonstelling voor jarig koningspaar

  Harald en Sonja vieren 75ste verjaardag met tentoonstelling

  Koning Harald en koningin Sonja van Noorwegen vieren dit jaar respectievelijk in februari en juli hun beider 75ste verjaardag. Van de regering krijgt het paar 30 miljoen Noorse kronen, een kleine 4 miljoen euro, om een reizende tentoonstelling te financieren over koninklijke schatten die door de jaren heen zijn verzameld. Sommige ervan dateren uit de tijd dat koning Harald’s grootvader en zijn Brits prinses Maud in Noorwegen aankwamen. Zij werden koning Haakon VII en koningin Maud en veel van de geschenken die zij kregen en gebruiksvoorwerpen die zij hadden, worden nu – verdeeld over zes tentoonstellingen – voor het eerst aan het grote publiek getoond. ‘

  Onderdeel van de tentoonstellingen zijn de koninklijke koets die in 1906 bij de kroning van koning Haakon VII werd gebruikt in Trondheim, koffers, uniformen en japonnen, juwelen en cadeaus die het paar ontving. Een grootse set tafeldecroatie van massief zilver was een cadeau van de vrouwen van Oslo (toenmaig Kistiania) aan koningin Maud in 1905, is onderdeel van de tentoonstelling ‘Gavebordet’. Het wordt nog steeds gebruikt bij grote banketten. In een andere tentoonstelling komt de ballingschap van de koninklijke familie in de Tweede Wereldoorlog aan bod, met foto’s en persoonlijke bezittingen die de familie bij zich had in Engeland en de VS. Ook het paspoort en het truitje dat de kleine prins Harald – nu koning Harald – droeg op de dag dat hij uit Noorwegen vertrok in 1940, is te zien. Daarnaast worden er nog voertuigen en kunstwerken tentoongesteld. Harald en Sonja zijn verguld met het bedrag dat de regering voor hen heeft vrijgemaakt. ‘Het is erg fijn om een en ander uit het paleis te kunnen tentoonstellen,’ aldus de koning. ‘We hopen dat de tentoonstellingen velen zal behagen.

  5 januari 2012 - 10:28