×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Strijd om rustplaats koning Richard III

  Ook DNA-test om reputatie koning op te poetsen?

  Strijd om rustplaats koning Richard III

  De Engelse koning Richard III is 528 jaar na zijn gewelddadige dood bij de slag bij Bosworth inzet van strijd tussen de steden York en Leicester. Beide steden willen de vorig jaar bij een opgraving gevonden stoffelijke resten van Richard III een laatste rustplaats geven.Richard was koning uit het huis York en een petitie op internet kreeg in recordtijd meer dan 10.000 handtekeningen. Het bestuur van de kathedraal in York echter vindt dat Richard thuishoort in de kathedraal van Leicester, waar al een gedenksteen is voor de gesneuvelde koning en waar zijn botten ook zijn gevonden.

  Het gemeentebestuur van Leicester is het daar van harte mee eens. Voorwaarde voor de opgraving was dat de resten na onderzoek zo dicht mogelijk bij de vindplek zouden worden begraven. De kathedraal van Leicester ligt op steenworp afstand, en is al begonnen met de voorbereidingen voor een oecumenische dienst. Leicester wil een bezoekerscentrum opzetten, en wil van de claim van York niets weten.

  Vorige week werd bekend dat het gevonden skelet inderdaad van Richard III was. Bij onderzoek was zijn DNA vergeleken met dat van de laatste bekende nazaat. Het skelet zelf gaf ook al aanwijzingen, zoals een pijlwond in de rug hetgeen overeenkwam met wat er in de geschiedschrijving over zijn dood was gemeld.Er gaan nu stemmen op om in Westminster Abbey in Londen de urn te openen waarin de stoffelijke resten zouden moeten liggen van Richards neefjes Edward V en Richard, hertog van York. Deze kinderen zouden op last van Richard in de Londense Tower zijn vermoord. Eerste vraag is of het wel hun resten zijn en de tweede vraag is of Richard III inderdaad verantwoordelijk was voor hun dood.

  Westminster Abbey is al vaker gevraagd om mee te werken aan dergelijk onderzoek, maar weigerde steeds na ruggespraak met de regering en koningin Elizabeth. ‘Wat als de resten niet van die prinsjes zijn, wat doen we er dan mee”, luidde één van de argumenten. De manier waarop ze zijn gestorven en vooral wanneer – al of niet tijdens het bewind van Richard – kan niet worden vastgesteld. De tweede en historisch belangrijkste vraag blijft daarom alleen al onbeantwoord. Reden temeer voor de Abbey om nee te zeggen, ook na het succesvolle onderzoek in Leicester.

  8 februari 2013 - 09:41