Stad’ als cadeau van de koningin

Chelmsford, Perth en St Asaph, plaatsen in Engeland, Schotland en Wales, krijgen stadsrechten. Zij kwamen in competitie in het kader van het diamanten regeringsjubileum van koningin Elizabeth als winnaars uit de bus. De Noord-Ierse stad Armagh krijgt een Lord Mayor, een ceremoniële burgemeestersfunctie die alleen door de koningin in bijzondere gevallen wordt toegekend.

Het besluit om plaatsen in Engeland, Schotland en Wales als stad toe te kennen, en een ‘Lord Mayoralty’ in Noord-Ierland, is zeldzaam en laat zien dat elk deel van het Verenigd Koninkrijk even belangrijk is, zegt vice-premier Nick Clegg. Het gaat alleen om de eer en geeft geen extra rechten, functies of wat dan ook. De vorige keer dat plaatsen in het Verenigd Koninkrijk op dezelfde wijze tegen elkaar streden om de status van stad te bemachtigen, was tijdens het vorige koninklijk jubileum in 2002.
De koningin heeft het voorstel van Clegg om deze plaatsen te belonen met een nieuwe status overgenomen en zal dit later bekrachtigen middels een ‘Letters Patent’ (Koninklijk Besluit).