Staatsbezoek aan Qatar begonnen

Koningin Beatrix is vandaag begonnen aan haar staatsbezoek aan Qatar. De koningin, prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn op het vliegveld van Doha aangekomen en zijn vervolgens naar het paleis van emir sjeik Hamad bin Khalifa Al Thani afgereisd. De emir is heerser van het land sinds 1995 en werd in 2000 gekroond. Hoewel het niet het allereerste staatsbezoek van een royal is aan Qatar, is het wel het eerste voor deze emir. Ook is het voor het eerst dat de koningin een staatsbezoek brengt aan de Golfregio.Het koninklijk gezelschap is ten paleize in een witmarmeren zaal ontvangen met een erewacht, waarna de volksliederen van Oman en Nederland zijn gespeeld. In de audiëntiezaal volgt een kort onderonsje, waarbij ook geschenken worden uitgewisseld.

Koningin Beatrix is vandaag begonnen aan haar staatsbezoek aan Qatar. De koningin, prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn op het vliegveld van Doha aangekomen en zijn vervolgens naar het paleis van emir sjeik Hamad bin Khalifa Al Thani afgereisd. De emir is heerser van het land sinds 1995 en werd in 2000 gekroond. Hoewel het niet het allereerste staatsbezoek van een royal is aan Qatar, is het wel het eerste voor deze emir. Ook is het voor het eerst dat de koningin een staatsbezoek brengt aan de Golfregio.
Het koninklijk gezelschap is ten paleize in een witmarmeren zaal ontvangen met een erewacht, waarna de volksliederen van Oman en Nederland zijn gespeeld. In de audiëntiezaal volgt een kort onderonsje, waarbij ook geschenken worden uitgewisseld.

Gebruikelijk bij staatsbezoeken zijn dat hoge onderscheidingen van beide landen. Koningin Beatrix ontvangt een gouden keten: Wisam al-Istiqlal-i-Daulat al-Qatari, de Orde van Onafhankelijkheid van Qatar 1e klas. Haar collega krijgt het Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw, een onderscheiding die door koning Willem I in 1815 is ingesteld. Later volgt een officiële lunch in het paleis, als tegenhanger van het staatsbanket: ’s lands wijs, ’s lands eer. Daar horen dan ook geen toespraken bij of het uitbrengen van een toast.

Later vandaag bezoekt de koningin het museum van islamitische kunst en wordt er een korte wandeling over de bazaar van Doha gemaakt. Vanavond worden de koningin, de prins en de prinses uitgenodigd in het Al-Wajba-paleis bij de familie van de emir voor een ‘informeel’ familiediner.

Foto’s: © PPE, A. Nieboer