Placeholder

Servische royals houden herdenking

Het Servische kroonprinselijk paar Aleksandar en Katherine heeft zondagmorgen een requiemdienst bijgewoond in de St. George kerk van het koninklijk mausoleum in Oplenac, zo'n honderd kilometer ten zuiden van de hoofdstad Belgrado. De plechtigheid was ter nagedachtenis aan Aleksandars ouders koning Petar II, koningin Aleksandra en zijn oom prins Andrej en oma koningin Maria. Die zijn twee weken geleden plechtig herbegraven in Oplenac.

Kroonprins Aleksandar heeft zich jarenlang ingezet voor het terugbrengen van de stoffelijke overschotten van zijn in het buitenland in ballingschap overleden familieleden. Zelf woont hij sinds de val van de Servische president Slobodan Milosevic weer in Belgrado, waar de regering een aantal door de communistische regering in beslag genomen eigendommen aan de koninklijke familie heeft teruggeven.

Volgens Aleksandar is met de herbegrafenissen recht gedaan aan de geschiedenis. Bij de herbegrafenissen waren ook de Servische president en premier aanwezig waren en de oudkoningen van Bulgarije en Griekenland.