Placeholder

Schoonzoon Juan Carlos vandaag voor de rechter

De politie op Mallorca doet zaterdag haar uiterste best te voorkomen dat fotografen en camerateams Iñaki Urdangarín in beeld krijgen. De schoonzoon van koning Juan Carlos moet voor de onderzoeksrechter verschijnen om uitleg te geven over de gang van zaken bij zijn voormalige stichting Noos.

Die zou in de jaren 2004-2006 miljoenen euro’s in rekening hebben gebracht voor diensten die niet of maar half werden geleverd. De autonome regio’s Balearen en Valencia behoren tot de benadeelde partijen.

Het gebied rond de rechtbank is hermetisch afgesloten en het internet en het mobiele telefoonverkeer in een cirkel rond het gerechtsgebouw worden gestoord, zo melden Spaanse media. Advocaten en medewerkers van de rechtbank moeten hun mobiele telefoons, camera’s en opnameapparatuur inleveren. Laptops en iPads zijn wel toegestaan, maar worden streng gecontroleerd.

In het verleden is ook royaal gelekt uit de rechtszaal, ook wanneer de zaak achter gesloten deuren werd behandeld. Inãki’s voormalige zakenpartner Diego Torres speelde daarbij ook een rol. Hij vindt dat hij zelf alle belang heeft bij zoveel mogelijk openbaarheid en Torres heeft inmiddels al veel correspondentie laten lekken naar de pers. Zowel Torres als Iñaki claimen onschuldig te zijn in de fraudezaak.