Scherpe maatregelen bij Nationale Feestdag

Op 17 juli was het 180 jaar geleden dat koning Leopold I voet op Belgische bodem zette. Vier dagen daarna legde hij de eed af in Brussel. Donderdag viert België daarom haar nationale feestdag, met het Te Deum, een defilé, een toespraak van koning Albert en tal van andere activiteiten.
Deze dag worden ruim 1500 agenten ingezet in Brussel, onder hen een aantal in burger. Dezelfde dag is er ook een Europese top in de stad, maar het is geen reden om de terrorismedreiging te verhogen, meldt het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken. Rondom koningin Fabiola zijn scherpe, maar geen verdergaande maatregelen sinds 2009, hoewel de koningin onlangs nog in een brief bedreigd werd.

Twee jaar geleden dreigde een man met een kruisboog op de koningin te schieten op de nationale feestdag, wat voor Fabiola reden was om met een appel te schermen, een verwijzing naar Willem Tell. ‘De verscherpte veiligheidsmaatregelen hebben vooral te maken met de bedreigingen aan het adres van koningin Fabiola en minister De Crem. Wij zijn ook op onze hoede voor incidenten zoals in Nederland,’ meeld een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Normaal worden op deze dag ook landgenoten in de adelstand verheven, maar voor het tweede jaar op rij zullen er geen nieuwe ridders, baronnen of (burg)graven bij komen. Het paleis vindt dit niet wenselijk, omdat er nog altijd geen nieuwe regering is. Volgens VTM uit de koning hiermee zijn eigen ontevredenheid.