Sail Amsterdam geopend met Sail-in botenparade

Met Prins Willem-Alexander aan boord van de Clipper Stad Amsterdam en een honderdvijftigtal volgende schepen, werd vanmiddag de start van de Sail Amsterdam gemarkeerd. Deze binnenkomst van schepen is de opening van het vijfjaarlijkse zeilevenement van Amsterdam, waarvan Willem-Alexander beschermheer is. Een honderdvijftigtal schepen volgde de boot vanuit IJmuiden, via het Noordzeekanaal naar Amsterdam. Ooit begon het ter gelegenheid van de 700e verjaardag van Amsterdam, inmiddels is het uitgegroeid tot een van 's werelds grootste zeilevenementen.

Voor de prins is het een hoogtepunt. “Het is een van de beschermheerschappen waar ik altijd naar uitkijk. Een keer in de vijf jaar is het groot feest.” Volgens de prins is het een typisch Nederlands evenement. “Water zit in de genen van de Nederlanders.” Met daarbij de gemoedelijke sfeer en het feestvieren, maakt het Sail tot een visitekaartje van Nederland in het buitenland.
Eenmaal in Amsterdam worden de schepen begroet door de menigte én saluutschoten. Kannoniers in zeventiende-eeuwse kledij vuren deze schoten op twee kanonnen af.

Aanstaande zondag is de prins wederom van de partij. Vanaf de Groene Draeck, het privéjacht van koningin Beatrix zal hij vanaf 14.00 uur de vlootschouw afnemen. Sail vindt plaats op het IJ en duurt nog tot en met maandag.